America Latină, la cuţite cu SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Venezuela şi Bolivia i-au trimis acasă pe diplomaţii americani, acuzând Washingtonul că susţine lovituri de stat După ce a strâns relaţiile cu Rusia, preşedintele Hugo Chavez sare

Venezuela şi Bolivia i-au trimis acasă pe diplomaţii americani, acuzând Washingtonul că susţine lovituri de stat

După ce a strâns relaţiile cu Rusia, preşedintele Hugo Chavez sare în ajutorul aliatului din Bolivia, aflat în centrul manifestaţiilor opoziţiei din La Paz.

Chavez a ordonat expulzarea în 72 de ore a ambasadorului american la Caracas, în semn de solidaritate cu Bolivia, care l-a expulzat miercuri pe reprezentantul SUA. "Du-te la dracu, yankeu de rahat!", a exclamat preşedintele venezuelean în faţa a sute de susţinători. Liderul de la Caracas şi-a exprimat astfel solidaritatea cu omologul său Evo Morales, care l-a acuzat pe ambasadorul american din La Paz că alimentează separatismul în Bolivia.

În replică, SUA au decis expulzarea ambasadorilor bolivian şi venezuelean la Washington. Morales se confruntă cu o revoltă a prefecţilor din cinci provincii conduse de opoziţie, care au lansat o campanie de blocare a drumurilor, pentru a protesta faţă de puterea centrală. Ciocniri violente au izbucnit în regiunile conduse de opoziţie, iar confruntările dintre militanţii pro Morales şi partizanii opoziţiei s-au soldat până acum cu moartea a opt persoane.

"Arma petrolului", scoasă la atac

Acuzând administraţia americană că a lansat "un nou asalt imperialist" în regiune, liderul de la Caracas a ameninţat cu suspendarea exporturilor de petrol către SUA, principalul client al ţării sale, dacă Washingtonul îi va agresa guvernul.

Chavez a mai afirmat că sosirea a două bombardiere ruse în Venezuela constituie un "avertisment" la adresa SUA. Pe fondul acuzaţiilor lansate de Venezuela şi Bolivia, Washingtonul este criticat şi de Argentina, aliat tradiţional al SUA în regiune. Autorităţile de la Buenos Aires susţin că administraţia americană foloseşte un proces în curs la Miami "în scopuri politice", pentru destabilizarea preşedintelui Cristina Kirchner.

Duceţi-vă dracului, yankeii naibii, suntem un popor demn, duceţi-vă dracului de o sută de ori"
Hugo Chavez, preşedintele Venezuelei

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite