Amenda auto din Europa îţi vine acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

UE are un proiect de înfiinţare a unei reţele electronice pentru urmărirea şoferilor contravenienţi Conducătorii auto care încalcă regulile de circulaţie în alte ţări ale UE decât

UE are un proiect de înfiinţare a unei reţele electronice pentru urmărirea şoferilor contravenienţi

Conducătorii auto care încalcă regulile de circulaţie în alte ţări ale UE decât cea de origine vor primi, în curând, amenzile la domiciliu.

Până acum, contravenienţii scăpau adesea nepedepsiţi deoarece, în unele ţări, legea nu permite plata pe loc a amenzii. În alte cazuri, şoferii nu au bani pentru a plăti pe loc şi, odată ieşiţi din ţara respectivă, nu mai pot fi urmăriţi.

Comisia de transporturi a PE a votat un proiect de directivă ce prevede înfiinţarea unei "reţele electronice de schimb de date", care va permite autorităţilor din ţările UE să identifice pe loc titularul actului de înregistrare al unui automobil. Atunci când infracţiunea a fost comisă, va fi identificat locul de înregistrare al maşinii, iar autorităţile naţionale competente vor trimite o notificare proprietarului.

Patru tipuri de contravenţii

Într-o primă etapă, noua măsură se va aplica pentru patru tipuri de contravenţii, responsabile pentru 75% din victimele accidentelor auto.

Este vorba de: nerespectarea culorii roşii a semaforului, depăşirea vitezei legale, omiterea centurii de siguranţă şi şofatul sub influenţa alcoolului. CE şi parlamentarii iau în calcul extinderea listei pentru a include şi şofatul sub influenţa narcoticelor, utilizarea telefoanelor mobile la volan şi lipsa poliţei de asigurare.

Mai multe controale

Europarlamentarii au mai propus mărirea numărului controalelor privind viteza cu 30% în ţările unde rata mortalităţii în accidente rutiere este peste media UE. Alte propuneri au fost testarea anuală a cel puţin 30% din şoferi în privinţa consumului de alcool.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite