Ambasadorul american în Libia, ucis într-un atac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorul american şi trei funcţionari ai consulatului au fost ucişi la Benghazi, într-un atac al miliţiilor asupra consulatului, a anunţat miercuri un oficial libian, citat de AFP.

Persoane neidentificate au luat cu asalt ambasada, trăgând în clădiri şi aruncând bombe artizanale.

Moartea ambasadorului a fost anunţată de un oficial libian, citat de Reuters. Nu este clar dacă ambasadorul se afla în maşina sa, sau în consulat în momentul atacului . Trei membri ai personalului ambasadei au fost de asemenea ucişi. Ambasadorul ar fi murit sufocat, potrivit BBC.

Departamentul de Stat american a confirmat moartea unui singur oficial, care nu a fost încă numit.

Incidentul din Beghazi a urmat unui alt incident petrecut astăzi la ambasada americană din Cairo (Egipt), unde nu au existat victime, dar steagul american a fost rupt şi înlocuit cu un steag negru, folosit de islamiştii radicali.

Incidentul din Benghazi a urmat unui alt incident petrecut astăzi la Cairo (Egipt), unde ambasada americană a fost atacată. Nu au existat victime, însă steagul american a fost rupt şi înlocuit cu un steag negru, utilizat de islamiştii radicali.

Aceste violenţe au fost condamnate de secretarul de stat american, Hillary Clinton. "Suntem îndureraţi de această pierdere teribilă", a spus ea. Ea a declarat că SUA va întări paza personalului, misiunilor diplomatice şi a cetăţenilor americani din întreaga lume.

Mulţimile care au atacat cele două ambasade erau compuse mai ales din salafişti, potrivit presei occidentale, aceştia fiind adepţi ai unui islam ultra-tradiţionalist, care s-a răspândit în ultimii ani din Arabia Saudită în nordul Africii şi în multe părţi ale lumii arabe.
Deşi nu ei au iniţiat protestele din "Primăvara arabă", au devenit mult mai vizibili în ţări precum Libia unde dictatorii laici au fost răsturnaţi de la putere.

Ei sunt întărâtaţi acum de un film făcut în SUA şi promovat pe Youtube, numit "The Innocence of Muslims" (Inocenţa Musulmanilor) care intenţionează să expună "ipocrizia" religiei islamice. Filmul îl înfăţişează pe profetul Muhamad, ceea ce este interzis în religia islamică dar îl portretizează drept homosexual şi susţinător al pedofiliei şi îl arată făcând sex.

Filmul a fost realizat, se pare, de un om de afaceri israeliano-american sprijinit de pastorul fundamentalist Terry Jones, care ameninţase să dea foc Coranului, în public. O variantă a filmului, care este în engleză, a fost dublată în arabă şi postată pe website-ul unui om de afaceri de religie coptă din America.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite