Ambasadorul Bulgariei în Yemen, vizat de o tentativă de răpire, a reuşit să scape

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorul Bulgariei în Yemen a fost vizat sâmbătă de o tentativă de răpire dar a reuşit să scape, în timp ce circula la bordul maşinii sale diplomatice, în centrul capitalei Sanaa, au anunţat duminică surse din securitate, citate de AFP.

"Bărbaţi înarmaţi şi cu cagule au oprit maşina ambasadorului Bulgariei sâmbătă, cu scopul de a-l răpi. Dar diplomatul a reuşit să scape şi să găsească refugiu în magazinele din împrejurimi", a declarat o sursă din securitate, care a solicitat anonimatul.

Tentativa de răpire a ambasadorului Boris Borisov şi a soţiei sale s-a produs în jurul orei 17.00 (17.00, ora României) pe strada Alger, o arteră comercială din centru capitalei yemenite, a precizat o altă sursă.

Ministrul bulgar de Externe, Nikolai Mladenov, a confirmat incidentul, adăugând că Borisov a fost rănit în atac.

"Sunt şocat şi indignat de această tentativă de răpire şi de violenţa împotriva ambasadorului bulgar la Sanaa, Boris Borisov", a declarat Mladenov într-un comunicat.

Potrivit ministerului său, o camionetă a blocat maşina diplomatică condusă de Borisov. Patru bărbaţi înarmaţi din camionetă au deschis focul în aer, apoi au spart geamul şoferului şi parbrizul.

"Ei au încercat să-l scoată cu forţa pe Borisov din maşină, lovindu-l peste faţă şi mâini. Unul dintre atacatori a intrat în vehicul pe partea dreaptă şi l-a ameninţat pe ambasadorul Borisov cu un cuţit", a precizat ministrul.

"Ambasadorul a reuşit să le opună rezistenţă şi să se menţină în scaunul şoferului, avertizându-i că atacă un diplomat", a continuat Mladenov.

"Ambasadorul se va întoarce pentru scurt timp la Sofia pentru a fi tratat şi ambasada de la Sanaa îşi va întrerupe activităţile cu autorităţile locale pentru zilele următoare, dar va rămâne funcţională", a declarat ministrul pentru postul public de radio.

Boris Borisov, ambasador interimar în Yemen din 2008, a fost numit recent ambasador şi a preluat funcţia săptămâna trecută.

Pe lângă tentativa de răpire a ambasadorului bulgar, misiunea diplomatică a Sultanatului Oman de la Sanaa a fost închisă şi personalul său diplomatic a părăsit Yemenul, au anunţat duminică surse diplomatice arabe.

"Misiunea diplomatică a Omanului a fost închisă sâmbătă şi diplomaţii de la Sanaa au părăsit Yemenul, după ce au primit ameninţări teroriste", a declarat un diplomat arab.

El nu a precizat natura acestor ameninţări, dar s-a declarat surprins că Omanul şi-a închis ambasada, deoarece "majoritatea misiunilor diplomatice de la Sanaa primesc ameninţări".

Yemenul este adesea teatrul răpirilor de cetăţeni străini de către triburile puternic înarmate. Acestea recurg la răpiri în general pentru a putea face revendicări pe lângă autorităţi. În majoritatea cazurilor, ostaticii sunt eliberaţi teferi.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite