Ambasadori sud-americani, în vizită la Ambasada Ecuadorului la Londra

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadori din mai multe ţări ale Americii de Sud s-au deplasat, vineri, la Ambasada Ecuadorului la Londra pentru a-şi exprima "sprijinul" pentru Quito care a acordat azil politic fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, a anunţat ambasada ecuadoriană în Marea Britanie, citată AFP.

Această vizită "constituie o indicaţie evidentă a sprijinului de care dispune Ecuadorul printre ţările americane", a declarat un purtător de cuvânt al Ambasadei Ecuadorului la Londra.

De asemenea, "reprezintă o probă evidentă a opoziţiei la ameninţările guvernului britanic privind integritatea şi suveranitatea" ambasadei ecuadoriene la Londra, a adăugat el, referindu-se la ameninţările Marii Britanii că va pătrunde în ambasada unde Julian Assange se află refugiat de la 19 iunie.

Fondatorul site-ului WikiLeaks, specializat în divulgarea de documente secrete, s-a ascuns în Ambasada Ecuadorului pentru a încerca să scape de extrădarea în Suedia unde este acuzat de agresiune sexuală şi viol, amintește Agerpres.

Dacă va fi extrădat în Suedia, Assange se teme că va fi transferat ulterior în SUA pentru a răspunde la acuzaţiile de spionaj, după divulgarea pe site-ul său a 250.000 de depeşe diplomatice americane. În Statele Unite ar putea fi condamnat la pedeapsa capitală pentru spionaj, însă până în prezent Washingtonul nu a demarat nicio acţiune împotriva lui.

La 16 august, Quito i-a acordat azil politic, dar australianul în vârstă de 41 de ani este în continuare închis în ambasadă, Londra fiind hotărâtă să-l aresteze dacă va părăsi clădirea, astfel încât să fie pusă în aplicare decizia judecătorească ce ordonă extrădarea lui în Suedia.

Autorităţile britanice au remis ambasadei ecuadoriene o scrisoare în care îşi reafirmă voinţa de a găsi o soluţie diplomatică situaţiei aflate în impas. Ministerul de Externe de la Londra a confirmat, vineri, că a trimis "o comunicare oficială", fără să dezvăluie conţinutul acesteia.

Într-un interviu acordat BBC, preşedintele Ecuadorului, Rafael Correa, a reafirmat că disputa diplomatică "se poate încheia mâine dacă Marea Britanie acordă un permis de liberă trecere".

"Sau totul poate dura luni întregi sau chiar ani, dacă Assange nu va putea părăsi Ambasada Ecuadorului la Londra", a adăugat el.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite