VIDEO Ambasada britanică din Iran, atacată de studenţii musulmani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protestatarii din capitala iraniană, Teheran, au intrat cu forţa în sediul ambasadei britanice, în timpul unei demonstraţii antioccidentale, transmite BBC.

Manifestanţii, studenţi care protestează împotriva sancţiunilor aplicate de Londra din cauza programului nuclear controversat al Iranului, au spart ferestre cu pietre şi au ars steagurile britanice şi israeliene, conform imaginilor transmise în direct de televiziunea de stat.

Protestatrii au escaladat zidul parcului în care se află ambasada şi au spart ferestrele cancelariei înainte de a pătrunde în clădire şi de a arunca obiectele din camere prin ferestre, conform imaginilor transmise în direct de televiziunea de stat.

Potrivit unor informaţii preliminare, studenţii militanţi au dat foc steagului britanic de la intrarea în ambasadă şi l-au înlocuit cu unul iranian. 

Ambasada britanică din capitala Iranului, atacată de protestatari

Protestul vine după ce Iranul a adoptat duminică, o lege prin care a redus legăturile diplomatice cu Marea Britanie, în urma deciziei Londrei de a mări lista sancţiunilor impuse ţării islamice, bănuite că ar dezvolta program de arme nucleare. Consiliul Gardinenilor, un organism cleric iranian, a susţinut legea care cere ambasadorului britanic, Dominick Chilcott, să plece în câteva săptămâni.

Potrivit BBC, protestatarii aruncă documente pe fereastră şi agită un portret al reginei Elisabeta a II-a. Potrivit televiziunii iraniene, au avut loc ciocniri între studenţi şi poliţie. Potrivit AP, protestatarii strigă „Moarte Angliei!"

UPDATE 15.57
Şase membri ai personalului ambasadei au fost luaţi ostatici de studenţii protestatari, transmite Reuters, care citează agenţia iraniană Mehr.

UPDATE 16.21
Agenţia iraniană Mehr a dezminţit ştirea privind luarea de ostatici la ambasada britanică din Teheran.

Potrivit "The Telegraph", un grup care se intitulează Studenţii Musulmani Partizani ai Liderului Suprem a revendicat atacul asupra ambasadei. Ei au dat publicităţii un comunicat, care potrivit publicaţiei britanice "ar fi scris cu sânge".

"Oamenii noştri nu vor să fie umiliţi în nicio împrejurare şi preferă o moarte roşie decât o viaţă condamnată la mizerie. Suntem gata să murim pentru această cauză", se arată în comunicat".

UPDATE 17.52
Protestatarii "au luat documente confidenţiale şi de spionaj" din reprezentanţa diplomatică britanică, potrivit agenţiei iraniene Irna.

Se repetă la indigo istoria din 1979?

Atacul de azi le-a adus aminte multora de ceea ce s-a întâmplat în 1979 - criza ostaticilor. Atunci, un grup de militanţi şi de studenţi iranieni islamişti, printre care şi actualul preşedinte al Iranului, Mahmud Ahmadinejad, au intrat în amabasada Statelor Unite şi au preluat controlul asupra clădirii. Studenţii au trecut la fapte, în semn de sprijin faţă de Revoluţia islamică. Ei au ţinyut 52 de americani ostatici timp de 444 de zile - de pe 4 noiembrie 1979 până pe 20 ianuarie 1981.

În Iran, ceea ce au făcut militanţii a fost văzut ca o palmă la adresa SUA şi a influenţei sale în Iran şi mai ales ca o lovitură pentru sprijinul acordat de America şahului Iranului. Washingtonului i se reproşa că încearcă să submineze Revoluţia iraniană.

Imagine din 1979
Imagine din 1979
În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite