Ambasada SUA la Tripoli, devastată, jefuită şi incendiată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasada SUA la Tripoli a fost devastată, jefuită şi incendiată în noaptea de miercuri spre joi, o dovadă a violenţelor dezlănţuite comise în numele regimului colonelului Muammar Kadhafi şi dispreţului acestuia faţă de legile internaţionale, comentează Washington Post în ediţia electronică.

În tot complexul, tot ceea ce a putut fi distrus a fost distrus. Balustradele au fost smulse, aparatele de aer condiţionat şi copiatoarele au fost făcute bucăţi, fişetele forţate şi răsturnate. Podelele au fost stropite cu benzină şi incendiate. Documente ale ambasadei, inclusiv fotografii ale secretarului de Stat Hillary Clinton şi vecepreşedintelui Joe Biden, rupte, puteau fi văzute pe covoarele care au scăpat flăcărilor.

Ambasada a fost devastată în noaptea de miercuri spre joi, aşa cum s-a întâmplat şi cu cele ale Marii Britanii şi Italiei, ca răspuns la uciderea lui Seif al-Arab, fiul lui Kadhafi, şi a trei nepoţi ai acestuia, într-un bombardament NATO. Khaled Kaim, adjunctul ministrului de Externe, declara la vremea respectivă că grupuri de persoane, unele cu sutele, au atacat ambasadele slab păzite, numindu-le evenimente "regretabile" pe care forţele de poliţie, depăşite ca număr, nu au putut să le împiedice.

Bunuri sustrase

Dar vecini şi martori au prezentat o altă versiune. Ei au declarat că aproximativ 20 de persoane au sosit la complexul în care se află ambasada SUA la ora locală 2.30 (3.30, ora României) cu un automobil Toyota Tundras, marca preferată a serviciilor libiene de securitate, şi că o parte dintre ei purtau uniforme. Au spart impozantele uşi de oţel cu focuri de armă, potrivit unor martori, după care au cerut ajutoare.

"A fost foarte înfricoşător", a declarat Abdullah el-Bouzedi, în vârstă de 56 de ani, care locuieşte lângă ambasadă şi le-a închiriat americanilor parcarea. "A fost atât de mult zgomot, încât iniţial am crezut că este (un bombardament) NATO", a adăugat el. Unii martori au declarat că grupul a sustras anumite bunuri din ambasadă, între care televizioare şi lustre, şi a plecat la ora 4.00 (5.00, ora României). În orele următoare, autobuze pline cu susţinători foarte veseli ai lui Kadhafi păreau să vină în această zonă ca într-o excursie, iar dintre moloz a ieşit fum până dimineaţa.

Vecinii au declarat că unii poliţişti le-au spus că au primit ordin să nu intervină să oprească jaful. Deasupra acoperişului ambasadei flutura steagul verde al regimului Kadhafi, iar sloganul său "Allah, Muammar, Libia, basta" era scris pe pereţi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite