Alte scandaluri de spionaj în care a fost implicată Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

FBI-ul a arestat, ieri, 11 presupuşi agenţi ruşi care lucrau sub acoperire. Spionii au fost antrenaţi de Serviciul Rus de Informaţii Externe pentru a se infiltra în cercurile politice de la Washington, potrivit autorătăţilor americane. Cazul a provocat un adevărat scandal de spionaj între Moscova şi Washington.

În ultimii ani, Rusia a mai fost implicată şi în alte scandaluri de spionaj. În martie 2008, autorităţile ruse au arestat cu responsabil din compania TNK-BP, pe care l-au acuzat de spionaj industrial. Alţi doi angajaţi TNK-BP, ce aveau dublă cetăţenie, rusă şi americană, ar fi fost prinşi în timp ce primeau informaţii secrete în legătură cu industria de petrol şi gaze ruse, pentru a obţine avantaje în faţa companiilor ruse.

Fostul agent KGB Aleksandr Litvinenko (foto), devenit un vehement opozant al lui Putin, a fost otrăvit, în noiembrie 2006, în capitala britanică. Autorităţile de la Londra îl suspectează pe rusul Andrei Lugovoi pentru această crimă, dar nu pot obţine extrădarea acestuia.

image

    Citeşte şi: Ceauşescu - Mitterrand, război cu spioni

În ianuarie 2008, un alt scandal de spionaj legat de scurgerea de informaţii de la guvernul japonez a ieşit la iveală. Un ofiţer din cancelaria premierului Yasuo Fukuda ar fi transmis documente secrete unui diplomat rus.

Pe de altă parte, serviciul federal rus de securitate a arestat, în ianuarie 2006, patru presupuşi agenţi britanici care lucrau sub acoperire la Moscova şi au confiscat o piatră falsă, descoperită pe o stradă din capitala rusă, care ar fi fost folosită pentru a transmite informaţii serviciului secret britanic MI6.

Un alt caz celebru de spionaj este legat de un fost angajat al Pentagonului, Ben-Ami Kadish (foto), care a admis, în decembrie 2008, că a spionat în favoarea Israelului între 1980 şi 1985, când a lucrat la Centrul pentru dezvoltarea armelor, şi că a dezvăluit informaţii secrete despre sistemul american de apărare antirachetă.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite