FOTO/VIDEO Erupţie vulcanică în Islanda. Eurocontrol: "Nicio închidere a spaţiului aerian nu este aşteptată astăzi şi mâine"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru aeroporturi internaţionale din Islanda au fost închise duminică iar toate zborurile interne au fost anulate după ce a erupt cel mai activ vulcan de pe insulă. Norul de fum şi cenuşă provenind de la Grimsvotn a ajuns la o înălţime de 20 de kilometri în atmosferă, informează BBC News.

UPDATE 13.00 Norul de cenuşă rezultat în urma erupţiei vulcanului islandez Grimsvötn nu ar trebui să determine închiderea, nici chiar parţială, a spaţiului aerian european în perioada imediat următoare, a aprecizat luni organizaţia europeană pentru securitate aeriană Eurocontrol, relatează AFP.

"Nicio închidere a spaţiului aerian nu este aşteptată astăzi şi mâine (luni şi marţi, n.red.), cu excepţia spaţiului aerian şi aeroporturilor islandeze", a declarat Eurocontrol într-un aviz publicat pe site-ul său de Internet, care confirmă un buletin publicat duminică.

UPDATE 11.10 Unele zboruri vor fi anulate atunci când Europa va fi afectată de norul de cenuşă provenind de la erupţia vulcanului islandez Grimsvoetn, a anunţat luni secretarul de stat francez pentru Transporturi, Thierry Mariani, citat de AFP.

"Ceea ce este sigur (...), în ziua când Europa va fi atinsă, este că vor exista zboruri anulate", a declarat Thierry Mariani, pentru Europe1.

UPDATE 10.40 Zborurile între Norvegia continentală şi arhipelagul Svalbard (Spitzberg), în Arctica, urmează să fie suspendate luni din cauza norului de cenuşă provenind de la vulcanul islandez Grimsvotn, a anunţat operatorul aeroporturilor norvegiene, Avinor, citat de AFP.

"Norul de cenuşă va ajunge deasupra apelor care despart Norvegia continentală de Svalbard", a declarat Ove Narvesen, un purtător de cuvânt al Avinor. "Astfel, astăzi (luni) nu vor exista zboruri înspre şi dinspre Svalbard", a adăugat el.

UPDATE 10.20 Norul vulcanic de la Grimsvotn va ajunge în Marea Britanie în primele ore ale dimineţii de joi, informează BBC News.

Oficialii din cadrul Met Office, care conduc Centrul European de Asistenţă în caz de erupţie vulcanică, au atras atenţia că pătrunderea norului de cenuşă în spaţiul aerian britanic nu înseamnă, neapărat, şi închiderea acestuia şi anularea zborurilor din şi către aeroporturile Regatului Unit.

Vezi GALERIE FOTO aici

UPDATE 10.05 O mică parte din spaţiul aerian al Groenlandei, teritoriu autonom al Danemarcei, va fi închisă până luni, ora 14.00 (15.00 ora României), în urma erupţiei vulcanului islandez Grimsvötn, a declarat organismul danez de control al traficului aerian, Naviair, relatează AFP.

"Acest spaţiu, până la 6.000 de metri altitudine, de la nord de Kulusuk, la sud-est de insulă până în Constable Point la est, a fost închis din cauza răspândirii cenuşii vulcanului islandez pe coasta de est a Groenlandei", a declarat pentru AFP Helle Kogsbell, purtător de cuvânt al Naviair.

UPDATE 08.30 Norul de cenuşă, rezultat în urma erupţiei de sâmbătă a vulcanului islandez Grimsvoetn, va ajunge în nordul Scoţiei marţi şi ar putea afecta vestul Franţei şi nordul Spaniei joi, a avertizat organizaţia europeană pentru securitate aeriană Eurocontrol, relatează AFP.

"Ne aşteptăm ca norul de cenuşă să ajungă în nordul Scoţiei marţi, 24 mai", afirmă Eurocontrol într-un aviz publicat pe site-ul de Internet. "Dacă emisiile vulcanice continuă cu aceeaşi intensitate, norul ar putea ajunge în vestul spaţiului aerian francez şi în nordul Spaniei joi, 26 mai", adaugă comunicatul.

Eurocontrol precizează că nu este prevăzută închiderea niciunui spaţiu aerian pentru duminică şi luni în Europa, excepţie făcând Islanda, unde patru aeroporturi internaţionale au fost închise începând de ieri. Totodată, Islanda şi-a închis temporar întregul spaţiu aerian, în urma erupţiei vulcanului Grimsvotn.

„Cenuşa acoperă întreaga ţară", a declarat un purtător al autorităţilor aviatice civile, Hjordis Gudmundsdottir.

Cenuşa de pe urma celei mai mari erupţii vulcanice a Grimsvotn din ultimii o sută de ani poate ajunge până la 20.000 de metri în ­atmosferă. Organizaţia europeană pentru securitate aeriană, Eurocontrol, a anunţat , tot ieri, că erupţia vulcanului islandez Grimsvotn nu ar trebui să aibă impact asupra zborurilor din restul Europei, cel puţin în următoarele 24 de ore.


FOTO: BBC News

image

„Nu există pentru moment un impact asupra zborurilor europene sau transatlantice, iar situaţia ar trebui să rămână aşa în următoarele 24 de ore", se arată într-un comunicat al Eurocontrol.

Vulcanul Grimsvotn, situat sub un gheţar din sud-estul Islandei, este cel mai activ din ţară, cu nouă „răbufniri" între 1922 şi 2004. „Poate fi o erupţie majoră, dar este puţin probabil să fie ca anul trecut" a declarat Geologul Hjorleifur Sveinbjornsson, de la Biroul islandez de Meteorologie.

image


FOTO: Reuters

image

Anul trecut, erupţia vulcanului Eyjafjallajokull a dus la cea mai importantă închidere a traficului aerian din Europa pe timp de pace, cu peste 100.000 de zboruri anulate şi circa 10 milioane de pasageri afectaţi.

Unele voci au spus că măsura a fost excesivă. Însă un studiu publicat luna trecută a confirmat că temerile pentru siguranţă au fost fondate, deoarece particulele de cenuşă de la erupţia Eyjafjallajokull erau extrem de abrazive şi puneau în pericol aeronavele.

20.000 de metri este ­înălţimea la care ajunge cenuşa ­vulcanică provenită de la vulcanul Grimsvotn.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite