Alt scandal provocat de soldaţii SUA în Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cotidianul „Los Angeles Times" a dezvăluit că soldaţi din Divizia a 82-a aeropurtată americană s-au fotografiat cu resturile unor kamikaze afgani în provincia Zabul, în 2010.

Mai mulţi militari, trimişi să încerce să ia amprenta retinei unui insurgent care comisese un atac sinucigaş, s-au fotografiat în timp ce unii ridicau picioarele acestuia. Câteva luni mai târziu, militari din aceeaşi unitate s-au fotografiat din nou cu alte cadavre ale unor insurgenţi. O fotografie prezintă doi soldaţi care ţineau de mână un cadavru. O alta arată un soldat care strânge mâna unui bărbat mort, relatează cotidianul american.

Secretarul american al Apărării, Leon Panetta, a condamnat ferm comportamentul şi a anunţat că „o anchetă care ar putea duce la măsuri disciplinare este în curs". Soldaţii implicaţi în „acest comportament inuman" vor trebui să răspundă în faţa justiţiei militare americane, a adăugat el. Panetta s-a declarat „dezamăgit" de publicarea acestor fotografii, în pofida cererilor Pentagonului.

„Pericolul este ca aceste imagini să fie utilizate de inamic pentru a provoca violenţe împotriva soldaţilor americani şi afgani", a explicat el, precizând că forţele americane din Afganistan au „luat măsuri" pentru a se proteja în caz de incidente. Şi secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, şi Casa Albă au condamnat „cu fermitate" gestul militarilor americani, apreciind însă că este un incident izolat, informează AFP.

Într-un comunicat transmis AFP, talibanii „condamnă ferm actele crude şi inumane comise de invadatorul american şi sclavii săi inculţi". Publicarea acestor fotografii a creat un nou scandal pentru americani în Afganistan, la scurt timp după cazul exemplarelor din Coran arse şi după masacrarea a 17 civili de către un soldat american. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite