Alianţă la Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerele Apărării din Rusia, Ucraina şi Turcia lucrează la un plan de înfiinţare a unei noi Alianţe de Apărare la Marea Neagră (Black Sea Defense Treaty). De fapt, cele mai multe documente pe această temă au fost definitivate în 2003, dar venirea la putere a preşedintelui ucrainean Viktor Iuşcenko a întârziat debutul noii organizaţii.

Turcia a încercat să convingă Ministerul rus al Apărării să deschidă negocierile bilaterale în urmă cu mai mult timp, urmând ca Ucraina să se alăture mai târziu. Astăzi, la Kiev s-a schimbat puterea, iar ucrainenii sunt gata să participle la noul program de apărare propus de turci şi ruşi. Luna viitoare, Ilker Başbug, şeful Statului Major turc, va face o vizită la Moscova. Atunci vor fi definitivate ultimele detaliile urmând ca, în august, Ministerele Apărării să poată semna acordurile cu privire la crearea noii organizaţii. Forţele de suprafaţă ale flotei turceşti sunt compuse în principal din nave de patrulare şi vedete rapide. Dar Rusia se pregăteşte să-şi întărească Armada de la Marea Neagră cu nave mai puternice, inclusiv cu un portavion din clasa Mistral. 

Pe de altă parte, Turcia are mai multe submarine. O problemă ar fi faptul că Turcia face parte din Alianţa Nord-Atlantică, iar Rusia şi Ucraina nu. Reacţia Bruxellesului la formarea noii alianţe este încă necunoscută, dar, potrivit experţilor turci, aceasta va fi „rezervată". ­Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO, a declarat recent că „perspectiva aderării Rusiei la Tratatul Atlanticului de Nord nu este atât de îndepărtată pe cât cred scepticii. O întrebare rămâne: de ce are nevoie Rusia să înfiinţeze o nouă organizaţie militară la Marea Neagră? Experţii au mai multe răspunsuri. În primul rând o cooperare mai strânsă cu Turcia ar permite Flotei ruse din Marea Neagră un mai mare acces în Marea Mediterană.

În viitorul apropiat, flota rusă de la Marea Neagră va primi 15 noi nave care să patruleze atât în Marea Neagră, cât şi în Marea Mediterană. În al doilea rând, o cooperare mai strânsă cu Turcia ar putea tempera pretenţiile României şi Bulgariei la zonele petroliere din platoul Mării Negre. În al treilea rând, Rusia ar avea o ocazie suplimentară să-şi impună condiţiile asupra prezenţei navelor militare americane în Marea Neagră după ce acestea au început să frecventeze des coastele Georgiei. Scepticii atrag însă atenţia că dacă noua alianţă se va concretiza, Rusia va trebui să împartă cu Turcia rolul de jandarm regional. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite