Alianţa de la Chişinău, răpusă de emoţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La sfârşitul săptămânii trecute, premierul Vlad Filat l-a numit „păpuşar“ pe prim-vicepreşedintele Parlamentului, Vlad Plahotniuc, acuzându-l că ar trage sforile pentru a-şi menţine controlul asupra principalelor întreprinderi monopoliste din Moldova.

La rândul său, Vlad Plahotniuc (PDM) l-a acuzat pe Vlad Filat (PLDM) de mai multe fraude. Acesta a spus că, în 2009, liderul PLDM l-ar fi rugat să nu se implice în politică pentru ca el să rămână politicianul numărul 1 în locul comunistului Vladimir Voronin. În schimb, i-ar fi promis că îl va privilegia cu mai multe contracte.

Runda de replici dure între premierul Vlad Filat şi prim-vicepreşedintele Parlamentului Vlad Plahotniuc ar putea avea o finalitate „pur moldovenească", iar, dacă se va ajunge la anticipate, şansele unei noi Alianţe pentru Integrare Europeană  sunt excluse, sunt de părere mai mulţi analişti şi comentatori politici.

Certuri inutile

„Se înţeapă ca nişte oameni care sunt departe de a deţine cele mai înalte funcţii în stat. Nu cred că ei pot lucra eficient în aceste condiţii. Scandalul iscat acum va fi foarte util pentru a motiva că reformele nu merg pentru că în Alianţă ar exista formaţiuni care au interese personale", explică analistul Igor Boţan.

Comentatorii spun că scandalul din jurul celei mai mari fabrici de pâine din Moldova („Franzeluţa") a pus capac la toate, iar răbufnirea lui Vlad Filat era inevitabilă în contextul în care premierul a vorbit despre existenţa unui „păpuşar" timp de două luni. „După plecarea comuniştilor lucrurile nu s-au schimbat, deşi au existat foarte multe declaraţii despre reformele care urmau să aibă loc. Monopolurile sunt şi în continuare un canal de scurgere a banilor în buzunarul cuiva. Se vede cu ochiul liber", afirmă comentatorul Petru Bogatu.

Unii analişti consideră că conflictele iscate tot mai des între partidele de la guvernare duc încet, dar sigur spre alegeri anticipate. „Cresc şansele comuniştilor de a lua un procent mai mare. La alegerile locale au obţinut victorie în 16 oraşe şi au luat majoritatea în Consiliul Municipal Chişinău, ceea ce nu s-a întâmplat în ultimii 20 de ani", afirmă Bogdan Ţârdea, un alt comentator politic.

"Scandalul iscat acum va fi foarte util pentru a motiva că reformele nu merg pentru că în Alianţă ar exista formaţiuni care au interese personale."
Igor Boţan
analist politic

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite