Alianţa a decis: Summitul din 2008 va avea loc la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toţi şefii de stat din cele 26 de ţări membre ale NATO, probabil şi preşedintele SUA George Bush vor veni în primăvara viitoare la Bucureşti unde va fi organizată o reuniune la vârf a

Toţi şefii de stat din cele 26 de ţări membre ale NATO, probabil şi preşedintele SUA George Bush vor veni în primăvara viitoare la Bucureşti unde va fi organizată o reuniune la vârf a Alianţei Nord-Atlantice. Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a anunţat, ieri, că această decizie a fost luată la întâlnirea informală a miniştrilor de externe ai Alianţei, desfăşurată la Oslo. Scheffer a spus că Guvernul României a avut amabilitatea să propună organizarea la Bucureşti a reuniunii la vârf a NATO şi a apreciat că ţara noastră este pregătită pentru un astfel de efort organizatoric.

Şi Portugalia s-a oferit să fie gazda summitului din 2008, la Lisabona. Decizia de ieri pare a fi o reuşită a Guvernului Tăriceanu, după ce, în ultimele zile, presa a scris despre o posibilă răcire a relaţiilor cu SUA, urmare a suspendării preşedintelui Traian Băsescu.

Cu doar două zile înainte, secretarul general al NATO s-a mulţumit să spună că "nu exclude" posibilitatea ca în 2008 şefii de stat din Alianţă să vină în Capitala României. Deşi reuniunea Alianţei Nord-Atlantice, desfăşurată în aceste zile la Oslo, a fost relativ minoră, ea a fost acompaniată de un miting de protest şi a fost nevoie de mobilizarea a sute de poliţişti norvegieni.

Cioroianu, deranjat de speculaţiile din presă

Ambasada SUA la Bucureşti a lămurit, ieri, motivul pentru care ministrul de externe român nu a avut nicio întrevedere, la Oslo, cu secretarul de stat al SUA, Condoleezza Rice (agenda prea încărcată a oficialului american). Cu toate acestea, Adrian Cioroianu s-a arătat deranjat de speculaţiile apărute în presa din ţară. Şeful diplomaţiei române a sugerat că astfel de informaţii sunt urmarea disputei dintre PNL şi preşedintele suspendat Traian Băsescu.

"Suntem îngrijoraţi că unii atrag în disputa internă personalităţi din Alianţa Nord-Atlantică. Sper că la întoarcerea în ţară să nu fiu nevoit să prezint amprentele pentru a dovedi că am dat mâna cu secretarul american de stat", a spus Cioroianu, joi seară, după o primă întâlnire cu miniştrii de externe din statele NATO.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite