Ali Chimicul, din nou în boxa acuzaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procesul, în care mai sunt judecaţi alţi 14 colaboratori ai lui Saddam, se referă la exterminarea şiiţilor care s-au revoltat în 1991 Înaltul Tribunal Irakian a început procesul a 15

Procesul, în care mai sunt judecaţi alţi 14 colaboratori ai lui Saddam, se referă la exterminarea şiiţilor care s-au revoltat în 1991

Înaltul Tribunal Irakian a început procesul a 15 colaboratori ai lui Saddam Hussein, acuzaţi de suprimarea sângeroasă a unei revolte a şiiţilor, după încheierea Războiului din Golf. Cel mai notoriu dintre acuzaţi este Ali Hassan al-Majid, vărul şi mâna dreaptă a lui Saddam, condamnat deja la moarte pentru genocid împotriva kurzilor, într-un alt proces, desfăşurat în iunie.

Procesul se va centra pe crimele comise de oficialii regimului Saddam pentru înăbuşirea revoltei şiiţilor, în martie 1991, când trupele irakiene fuseseră învinse în Kuweit de alianţa condusă de SUA. Încurajaţi de îndemnul preşedintelui Bush senior de "a-şi lua soarta în propriile mâini", şiiţii din Najaf şi Karbala au început revoluţia, încercând răsturnarea guvernului. Grupuri ale rebelilor au preluat controlul în Basra, principalul oraş sudic, şi în 14 provincii şi au avansat până la circa 100 de kilometri de Bagdad.

Revolta a fost reprimată sângeros de forţele guvernului, iar martorii susţin că zeci de mii de oameni au fost ucişi. Mulţi dintre şiiţi l-au acuzat pe preşedintele Bush senior pentru eşecul revoluţiei, deoarece SUA încheiaseră un acord de încetare a focului care a permis forţelor lui Saddam să stopeze revoltele folosind elicoptere de atac. Decizia SUA de a nu interveni rămâne una criticată, deoarece şiiţii au sperat atunci că vor fi sprijiniţi de America.

"Crime cu sânge rece"

În discursul de deschidere, procurorul şef i-a acuzat pe cei 15 de "execuţii cu sânge rece". "Majid venea la centrele de detenţie, lega mâinile deţinuţilor şi apoi îi împuşca", a adăugat el. În ultimii ani au fost descoperite multe morminte colective. Curtea va audia circa 90 de martori şi va studia înregistrări audio şi scrise, dar oficialii americani spun că există puţine probe ale ordinelor date de acuzaţi, deoarece Saddam a dispus distrugerea lor.

Ali Chimicul, în vârstă de 66 de ani, şi-a câştigat porecla pentru faptul că a ordonat atacuri cu gaze toxice împotriva kurzilor, într-o campanie brutală ce a dus la moartea a circa 100.000 de non-combatanţi, după cum estimează organizaţiile pentru drepturile omului. Cel mai notoriu episod a avut loc în martie 1998, când avioanele irakiene au răspândit, timp de cinci ore, un cockteil mortal de gaze toxice peste oraşul Halabja, unde rebelii kurzi preluaseră puterea. Circa 5.000 de oameni au murit atunci, 75% din ei femei şi copii, atacul fiind considerat cel mai mare de acest fel îndreptat vreodată împotriva civililor. Oficialii irakieni au declarat că Ali Chimicul va fi executat chiar în Halabja, însă data nu este cunoscută.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite