VIDEO Algeria: marşul opoziţiei, întâmpinat cu bâte de poliţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Confruntări între forţele de ordine şi manifestanţi, urmate de arestări, au avut loc, ieri, în Piaţa 1 Mai din Alger, unde a avut loc un marş la apelul opoziţiei pentru „o schimbare a sistemului", condus de preşedintele Bouteflika.

Aproximativ 2.000 de manifestanţi, blocaţi de un important dispozitiv al forţelor de ordine, au forţat cordonul de securitate şi au început să se îndrepte spre Piaţa Martirilor. Toată zona a fost încercuită de sute de membri ai forţelor de ordine în uniformă, cu vehicule blindate, mobilizaţi pentru marşul organizat de Coordonarea Naţională pentru Schimbare şi Democraţie (CNCD), care regrupează formaţiuni politice, societatea civilă şi sindicate autonome. Un jurnalist de la France Presse, prezent la locul marşului, a fost martorul a două arestări, inclusiv a unui deputat din cadrul Adunării pentru Cultură şi Democraţie (RCD), Othman Maazuz.

În acelaşi timp, în zona pieţei a început să se formeze o contramanifestaţie a susţinătorilor preşedintelui algerian Abdelaziz Bouteflika, care scandau „Bouteflika nu este Moubarak". Pentru a face faţă eventualelor tulburări sociale, autorităţile au scos pe străzile capitalei Alger aproximativ 30.000 de poliţişti. În Algeria, proteste au loc pe fondul vieţii tot mai precare şi a creşterii preţurilor, încă de la mijlocul lunii decembrie, anul trecut, după ce tânărul tunisian Mohamed Bouazizi şi-a dat foc în semn de protest faţă de regimul Ben Ali din Tunisia.

Confruntările dintre forţele de ordine şi manifestanţi s-au soldat, luna trecută, cu cinci morţi şi 800 de răniţi. Tentativele de autoincendiere au devenit tot mai frecvente. Vineri, un şomer de 36 de ani, tată a şase copii, şi-a dat foc într-o localitate aflată la frontiera algeriano-tunisiană, fiind al patrulea deces provocat în acest fel.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite