Alexandria, scufundată sub propria greutate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cetatea celor o mie de palate, întemeiat de Alexandru Macedon, ar fi fost victima megalomaniei conducătorilor săi O mare parte din cetatea Alexandria, întemeiată de Alexandru Macedon, s-a

Cetatea celor o mie de palate, întemeiat de Alexandru Macedon, ar fi fost victima megalomaniei conducătorilor săi

O mare parte din cetatea Alexandria, întemeiată de Alexandru Macedon, s-a scufundat în mare în urmă cu 2000 de ani, din cauză că solul nu a suportat enorma greutate a templelor şi edificiilor sale somptuoase. Printre acestea, s-a numărat Palatul Cleopatrei, situat în miticul Portus Magnus, cel mai mare centru de putere din lumea acelor timpuri. Explicaţiile au fost date publicităţii recent de către arheologul Franck Goddio.

Franck Goddio este descoperitorul mai multor oraşe scufundate în Golful Abukir din nordul Egiptului. În afara Alexandriei, supranumită Oraşul celor o mie de palate, arheologul a identificat vestigii ale cetăţilor legendare Canopo şi Heraclion, care au fost înghiţite de apele mării.

Goddio şi-a început lucrările de cercetare în zonă în 1992. Pe parcursul a 15 ani de scufundări acvatice, arheologul a scos la lumină, împreună cu echipa sa, mai mult de 500 de relicve. Expertul susţine că dezastrele naturale (cutremure şi tsunami) au schimbat aspectul coastelor de nord ale Egiptului în jurul anului 303 î.H. Oraşele care se aflau în această regiune africană au fost victimele unui fenomen straniu, care s-a manifestat prin scufundarea templelor şi palatelor grele.

"Literalmente, pământul s-a deschis şi a înghiţit aceşti giganţi", subliniază Franck Goddio. Palatele şi templele pe care arheologul le-a descoperit împreună cu echipa de scafandri sunt cele mai mari edificii care
s-au construit în zonă. În ceea ce priveşte fabulosul Far din Alexandria (cea mai înaltă clădire din epocă, 135 de metri), una dintre cele şapte minuni ale lumii, Goddio a ajuns la concluzia că "tot ceea ce a rămas din această construcţie este mitul".

Cea mai mare bibliotecă a Antichităţii

Alexandria nu a încetat să se dezvolte în toată perioada greco-romană. În vremea regilor Ptolemeu al II-lea şi al III-lea, era un bogat port comercial şi un vestit centru cultural. Scufundarea unei fâşii de litoral a făcut să dispară sub ape marile edificii. Biblioteca din Alexandria, cea mai mare bibliotecă a Antichităţii, a fost distrusă în anul 5 î.H., fiind refăcută în 2002 de o firmă norvegiană.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite