Aleksandr Lukaşenko l-a destituit pe ministrul belarus de Externe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Aleksandr Lukaşenko l-a destituit pe ministrul de Externe Serghei Martinov, "numit în altă funcţie", a anunţat luni preşedinţia belarusă într-un comunicat, fără să facă alte precizări, relatează AFP.

Vladimir Makei, fostul şef al administraţiei prezidenţiale belaruse a fost numit noul şef al diplomaţiei, potrivit aceleiaşi surse.

Destituirea lui Martinov are loc la câteva zile după expulzarea ambasadorului Suediei şi tuturor diplomaţilor suedezi de către Minsk, dar şi rechemarea tuturor diplomaţilor belaruşi de la Stockholm.

Criza diplomatică dintre Minsk şi Stockholm a fost provocată în urma paraşutării unor urşi de pluş dintr-un avion pilotat de către un suedez. De urşi erau legate mesaje care îndemnau la libertate şi respectarea drepturilor omului în această ţară condusă cu o mână de fier de către Aleksandr Lukaşenko.

În urma acestui gest, Lukaşenko a decis să îi expulzeze pe toţi diplomaţii suedezi, inclusiv pe ambasador, şi să închidă ambasada belarusă la Stockholm. De asemenea, el a destituit mai mulţi oficiali belaruşi de rang înalt, inclusiv şeful serviciului de apărare a frontierelor şi comandantul forţelor armate.

Belarusul se află sub un regim de sancţiuni UE din cauza reprimării opozanţilor, care s-a agravat în urma realegerii controversate a lui Lukaşenko, în 2010..

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite