Lukaşenko câştigă al patrulea mandat / Patru candidaţi, arestaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul belarus Aleksandr Lukaşenko a obţinut 79,7% din voturi în alegerile prezidenţiale de duminică, potrivit rezultatelor finale oficiale anunţate luni. Pe de altă parte, mai mulţi candidaţi la preşedinţie au fost arestaţi în noaptea de duminică spre luni.

Mii de protestatari ai opoziţiei din Belarus au încercat să ia cu asalt sediul guvernului, în urma alegerilor. Au fost sparte geamuri şi au fost dărâmate uşi. Protestatarii denunţau fraudarea alegerilor şi strigau "Jos Lukaşenko!". Zeci de manifestaţi au fost răniţi.

Vezi aici VIDEO.

Patru candidaţi în alergeri au fost arestaţi. Un altul a fost rănit.

În vârstă de 56 de ani, Lukaşenko se află în fruntea fostei republici sovietice din 1994. Fostul preşedinte american George W. Bush îl considera "ultimul dictator din Europa".

La Moscova au existat speculaţii că Rusia nu va recunoaşte acest scrutin, după ce televiziunea de stat a transmis materiale critice la adresa preşedintelui Lukaşenko, iar Kremlinul a spus că liderul de la Minsk şi-a pierdut "demnitatea umană de bază".

În cele din urmă însă, Moscova pare să-şi fi redresat relaţiile cu Minskul, îngrijorată că ar favoriza instabilitatea la graniţele sale sau că ar putea încuraja o revoluţie "colorată". Moscova vede în Belarus o zonă-tampon pentru extinderea NATO şi a UE, relatează Ria Novosti.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite