Alegerile din SUA, pline de suspans

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Republicanii şi democraţii se hotărăsc cu greu pe cine să trimită în finală . Frigul pătrunzător şi lăsarea serii au marcat primarele din statul Iowa, care au lansat procesul de

>> Republicanii şi democraţii se hotărăsc cu greu pe cine să trimită în finală .

Frigul pătrunzător şi lăsarea serii au marcat primarele din statul Iowa, care au lansat procesul de selectare a candidatului democrat şi a celui republican în cursa pentru Casa Albă.


Democraţii şi-au început primarele ieri, la ora locală 18.30, (astăzi 02.30, ora României), iar republicanii la ora 19.00 (03.00, ora României). Echipele de campanie au recrutat mii de voluntari pentru a ajuta alegătorii să se deplaseze spre secţiile de vot, întrucât aceştia trebuie să voteze toţi în acelaşi timp.

Potrivit ediţiei germane a "Financial Times", dacă va câştiga, Hillary Clinton îşi va întări considerabil poziţia în cadrul Partidului Democrat. Ea are însă de confruntat neîncrederea locuitorilor tradiţionalişti din Iowa într-o candidată-femeie. Rivalul ei, afro-americanul Barack Obama, a făcut apel la sentimentele alegătorilor.


Democratul care are cea mai mare nevoie de o victorie la acest caucus este John Edwards, în caz contrar şansele sale de a rămâne în cursă fiind destul de scăzute. La republicani, Rudolph Giuliani ocupă abia a cincea poziţie în preferinţele alegătorilor din Iowa, deşi la nivel naţional conduce în faţa fostului guvernator din Arkansas Mike Huckabee şi fostului guvernator din Massachusetts Mitt Romney. Miza cea mai mare se află în tabăra lui Huckabee care trebuie să demonstreze că este mai mult decât un fenomen media.


Bloomberg ar putea intra în joc


Alegerile din SUA sunt mai pline de imprevizibil ca niciodată. Pentru prima dată din 1928, nici preşedintele şi nici vicepreşedintele nu participă la alegeri. În plus, conform BBC, în competiţie ar putea intra şi un candidat-surpriză, în persoana primarului din New York, Michael Bloomberg.

Acest lucru ar fi posibil, în cazul în care segmente semnificative din rândul alegătorilor îşi vor manifesta nemulţumirea faţă de candidaţii care vor lăsa impresia la un moment dat că au cele mai mari şanse pentru a fi nominalizaţi.

O necunoscută este şi formaţiunea din partea căreia ar putea candida Bloomberg. Până de curând, el a fost membru al Partidului Republican, dar primarul newyorkez este apropiat şi de democraţi, unde ar fi preferat de votanţii de centru-stânga.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite