Alegeri legislative tensionate în Georgia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegătorii din Georgia s-au prezentat, ieri, la urne, pentru a-şi desemna reprezentanţii în parlament, într-un scrutin considerat drept un nou test pentru democraţia de la Tbilisi.

Alegătorii din Georgia s-au prezentat, ieri, la urne, pentru a-şi desemna reprezentanţii în parlament, într-un scrutin considerat drept un nou test pentru democraţia de la Tbilisi.

Alegerile legislative anticipate s-au desfăşurat pe fondul tensiunilor politice încă prezente în fosta republică sovietică după reprimarea violentă a manifestaţiilor organizate de opoziţie în noiembrie anul trecut, precum şi după acuzaţiile de fraudă lansate la scrutinul prezidenţial din ianuarie.

Violenţe şi restricţii în Abhazia

De altfel, puterea de la Tbilisi este şi acum vizată de probleme similare. "Am votat pentru opoziţie, dar nu cred că se va schimba ceva, pentru că îmi vor arunca buletinul la gunoi", a declarat pentru AFP Vano Zurabişvili, un alegător în vârstă de 34 de ani. Ultimele sondaje dădeau învingătoare formaţiunea preşedintelui Mihail Saakaşvili, Mişcarea Naţională Unită.

Spre deosebire de calmul aparent din Tbilisi, scrutinul a fost marcat de o serie de incidente în Abhazia. Trupele paramilitare au blocat Podul Inguri, singurul punct de trecere legal între republica separatistă şi provincia georgiană Samegrelo, pentru a împiedica populaţia să participe la alegeri.

Zeci de localnici s-au adunat în faţa primăriei, protestând faţă de decizia autorităţilor, iar ulterior un schimb de focuri a fost auzit timp de 20 de minute pe malul drept al râului. Pe de altă parte, activiştii opoziţiei şi candidatul partidului de guvernământ au avut o altercaţie, soldată cu rănirea a doi activişti.

În acelaşi timp, principala coaliţie de opoziţie a declarat că unul dintre activiştii săi a fost împuşcat mortal cu o armă de vânătoare în timp ce se îndrepta către o secţie de votare din districtul Ţalendjiha, situat la graniţa cu regiunea separatistă Abhazia.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite