Alegeri cruciale pentru Turcia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul islamist Erdogan a cerut o majoritate parlamentară care să-i aducă preşedinţia Legislativele anticipate din Turcia pun faţă în faţă islamiştii din Partidul Justiţie şi

Premierul islamist Erdogan a cerut o majoritate parlamentară care să-i aducă preşedinţia

Legislativele anticipate din Turcia pun faţă în faţă islamiştii din Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP) al premierului Tayyip Recep Erdogan şi seculariştii & naţionaliştii care cer respectarea literei principiilor republicii laice fondate de Kemal Ataturk în 1923. AKP se prezintă cu creştere economică de 7% şi o scădere a inflaţiei nemaipomenite pentru turci plus reforme politice care au dus la deschiderea negocierilor de aderare la UE aşteptate de 40 de ani. În afară de AKP, conservator, sondajele arătau că pragul electoral de 10% va mai fi depăşit de CHP, fosta opoziţie naţionalistă de centru-stânga, şi de MHP, mişcare naţionalistă de extremă-dreapta.

Câteva zeci de fotolii, dintre cele 550 ale parlamentului de la Ankara vor fi ocupate, după un deceniu, de "independenţi", în fapt, reprezentanţi ai kurzilor.

Deşi încrezător într-o victorie care să-i dea posibilitatea impunerii unui proislamist la preşedinţia ţării, anticipatele ar putea să nu-i aducă premierului Erdogan majoritatea parlamentară de două treimi necesară modificării Constituţiei în sensul alegerii preşedintelui de către popor - la nivelul căruia se manifestă ascensiunea unei clase mijlocii pioase, opusă celei seculare, în mod tradiţional la cârma statului şi afacerilor.

Investitorii locali şi străini aplaudă reformele pro-business ale AKP, dar se tem că o largă majoritate islamistă ar genera tensiuni ample şi de durată cu forţele sociale şi politice, care au în spate şi armata.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite