Alegeri cruciale în Pakistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După o campanie electorală marcată de violenţe, miza votului este rămânerea la putere a preşedintelui Pervez Musharraf. Pakistanezii merg astăzi la vot, după ce, în weekend, 47 de oameni

După o campanie electorală marcată de violenţe, miza votului este rămânerea la putere a preşedintelui Pervez Musharraf.

Pakistanezii merg astăzi la vot, după ce, în weekend, 47 de oameni au fost ucişi într-un atentat la o adunare electorală a opoziţiei. Deşi nu candidează, Musharraf este personajul central al scrutinului, ce ar putea da naştere unui parlament ostil preşedintelui.

Principalele partide sunt PPP - al fostului premier Benazir Bhutto, asasinată în decembrie, Liga Musulmană Pakistaneză pro-Musharraf - şi Liga Musulmană Pakistaneză (Nawaz Sharrif). Este de aşteptat ca niciunul dintre acestea să nu obţină majoritatea, ceea ce face probabilă o coaliţie între două dintre ele sau chiar între toate trei. Partidul lui Shariff a anunţat că nu va intra la guvernare atât timp cât Musharraf este preşedinte, însă PPP a lăsat opţiunile deschise.


Analiştii susţin că tema de violenţe ar putea reduce participarea la vot. Explozia unei maşini-capcană a ucis 47 de oameni sâmbătă, în Parachinar, un oraş din nord-vestul ţării, lângă graniţa cu Afganistanul. Victimele au fost în cea mai mare parte suporteri ai PPP, partidul lui Benazir Bhuto. Votul, care trebuia să se desfăşoare pe 8 ianuarie, a fost amânat după moartea lui Bhutto, care a ridicat semne de întrebare în privinţa stabilităţii Pakistanului, un stat nuclear.

Alegerile reprezintă o ameninţare la adresa preşedintelui Pervez Musharraf, care deţine puterea de opt ani. Balanţa de forţe s-ar putea schimba, dacă cele două principale partide din opoziţie obţin două treimi din locurile din parlament. Popularitatea lui Musharraf a avut de suferit, mai ales după ce, în noiembrie, acesta a impus starea de necesitate timp de şase săptămâni pentru a-i descuraja pe cei care se opuneau realegerii sale.

Acuzaţii de fraudă


Un factor decisiv al alegerilor va fi, potrivit analiştilor, votul de simpatie pentru partidul lui Bhuto. PPP şi cel de-al doilea principal partid de opoziţie, al celuilalt fost premier Nawaz Sharif, pe care Musharraf l-a înlăturat printr-o lovitură de stat în 1999, s-au plâns de faptul că aliaţii lui Musharraf încearcă fraudarea rezultatelor şi au ameninţat cu proteste masive în cazul în care li se va fura victoria.

Soţul lui Bhutto, Asif Ali Zardari, a avertizat că Pakistanul va decădea în violenţe ce ar putea duce la dezmembrarea lui dacă guvernul va pune în aplicare pretinsele planuri de fraudare. Musharraf, care s-a retras de la şefia armatei în noiembrie, respinge acuzaţiile. El afirmă că este pregătit să lucreze cu oricare dintre partidele care va forma guvernul şi va desemna premierul.

Musharraf a declarat că votul va fi liber şi paşnic şi că speră într-un guvern stabil care va aduce creşterea economică. Mulţi dintre pakistanezi acuză guvernul pentru creşterea preţurilor şi pentru criza produselor de bază. Circa 81 milioane de oameni cu drept de vot sunt aşteptaţi la urne iar primele rezultate vor apărea la miezul nopţii. O echipă de observatori ai UE va realiza mâine un raport preliminar privind scrutinul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite