Albii, minoritari în o treime din statele SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până în 2050, minorităţile vor reprezenta jumătate din populaţia ţării, rezultat al imigraţiei şi al creşterii natalităţii Albii sunt minoritari în o treime din cele mai populate

Până în 2050, minorităţile vor reprezenta jumătate din populaţia ţării, rezultat al imigraţiei şi al creşterii natalităţii

Albii sunt minoritari în o treime din cele mai populate regiuni ale Statelor Unite, potrivit ultimului raport al Biroului de recensământ. Datele reflectă diversitatea tot mai mare a populaţiei, rezultat al creşterii imigraţiei, mai ales din America Centrală şi de Sud. În acelaşi timp, rata naşterilor în rândul populaţiei hispanice şi afroamericane este mai ridicată.

La nivel naţional, în anul 2006, pentru prima dată în SUA, numărul total al minorităţilor a depăşit 100 de milioane. Biroul de recensământ estimează că, până în 2050, jumătate din rezidenţii Statelor Unite vor aparţine minorităţilor.

Aceste cifre intensifică şi mai mult dezbaterile aprinse pe tema imigraţiei. Din ce în ce mai des, comunităţile americane puternice emit critici dure la adresa guvernului federal, pe care îl acuză că nu ia suficiente măsuri pentru a stopa pătrunderea ilegală pe teritoriul american.

Chicago are mai mulţi asiatici decât Honolulu

Populaţia de origine asiatică este mai numeroasă în Chicago decât în Honolulu, în timp ce Washingtonul are mai mulţi hispanici în comparaţie cu El Paso, oraşul texan aflat în imediata apropiere a graniţei cu Mexicul.
O altă schimbare importantă se înregistrează în Houston, care a depăşit Los Angelesul în ceea ce priveşte numărul de afroamericani. Multe schimbări au fost cauzate de uraganul Katrina, care a determinat, după 2005, permutarea a sute de mii de cetăţeni americani. Numărul afroamericanilor a scăzut în San Francisco, Los Angeles, San Diego şi New York.

În schimb, a crescut semnificativ în Atlanta, Houston, Dallas, Miami şi Washington. De altfel, capitala americană, alături de New York, Los Angeles, Chicago şi San Francisco, se numără printre preferinţele asiaticilor, care întrezăresc aici mai multe posibilităţi de afirmare şi un grad mai mare de acceptare. În unele regiuni, schimbările demografice provoacă încordare.

Tot mai multe persoane din rândul minorităţilor avansează din suburbii spre zonele centrale ale marilor metropole. Majoritarii cu tendinţe mai radicale au impresia că aceştia încep să ocupe locuri de muncă la care numai ei aveau acces până nu de mult. În plus, populaţia se plânge că nou-veniţii din America Centrală şi de Sud nu încearcă să se integreze, preferând să îşi păstreze aproape intactă moştenirea hispanică. La presiunea cetăţenilor, unele autorităţi locale au decis să interzică accesul imigranţilor ilegali la serviciile publice.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite