Albania ar putea avea soarta Tunisiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opoziţia încearcă să-l răstoarne de la putere pe premierul Sali Berisha, pe care-l acuză de corupţie. Mii de albanezi au ieşit în stradă. Trei au murit.. Aseară au avut loc confruntări între poliţie şi manifestanţii care cereau demisia guvernului Berisha. Trei oameni au murit şi 17 poliţişti au fost răniţi.

Comisia Europeană: Este regretabil că au murit oameni în timpul unei acţiuni de protest

După demisia vicepremierului Ilir Meta (în urma difuzării unor înregistrări video în care este acuzat într-o afacere de corupţie), opoziţia socialistă a decis să cheme cetăţenii să iasă în stradă pentru a cere demisia guvernului condus de Sali Berisha. Opoziţia consideră că premierul este „arhitectul"  corupţiei instituţionalizate şi că doar protestele populaţiei mai pot să-l elimine de la putere, cum s-a întâmplat în primăvara anului 1997, când Sali Berisha a fost forţat să demisioneze după scandalul prăbuşirii fondurilor piramidale care au adus ţara în faliment.

Scandalul înregistrărilor

Aşa cum reiese din înregistrări, Ilir Meta i-ar fi cerut fostului ministru al Economiei să desemneze în avans câştigătorul licitaţiei unei centrale electrice pentru a elimina alţi concurenţi şi a angaja un protejat al partidului condus de Meta. Discuţiile dintre Meta şi interlocutorul său au durat şapte minute, vicepremierul cerându-i explicaţii partenerului de cabinet de ce nu i-a respectat instrucţiunile. Meta îi solicitase fostului titular de la Economie să acorde o hidrocentrală companiei Gimi Egnatia, condusă de Agim Cupi. Interceptările evocă şi un beneficiu în valoare de 7.000 de euro pentru Meta, scrie „ Courrier des Balkans". Vicepremierul l-a acuzat pe liderul Partidului Socialist, Edi Rama, că ar fi în spatele acestor înregistrări, dar a admis că acestea nu sunt trucate.

Şomajul face ravagii

 Albania de astăzi nu este diferită faţă de Tunisia, unde un guvern autoritar şi corupt a fost răsturnat în urma unei revolte populare, scrie publicaţia albaneză „Shekulli", citată de „Courrier International". În Tunisia, 10 milioane de oameni se confruntă cu şomajul, creşterea preţurilor, corupţia la toate nivelurile, clientelismul politic, aroganţa puterii şi lipsa de perspectivă pentru tineri.

Cu toate aceste probleme se confruntă şi albanezii. Tânăra generaţie albaneză are de ales între şomaj şi emigrarea în Europa. Pentru a obţine un loc de muncă trebuie să dea mită sau să se „lipească" de un partid politic, la putere dacă este posibil. Aşadar, Balcanii au şi ei «Tunisia» lor şi aceasta este Albania, notează publicaţia. La ultimele alegeri, câştigate prin manipularea rezultatelor, premierul Sali Berisha a promis 160 mii  de noi locuri de muncă, salarii şi pensii mai mari, fel de fel de ajutoare, îmbunătăţirea condiţiilor de trai şi o accelerare a creşterii economice. La aproape un an de la aceste promisiuni, ţara e departe de a atinge aceste deziderate.

Criza economică a afectat grav statul, sute de mii de albanezi şi-au pierdut locurile de muncă, mii de firme au dat faliment, preţurile la bunurile de consum şi servicii au crescut în mod nejustificat. Ca şi în Tunisia, poporul albanez nu s-a putut bucura de miracolul economic pe care Berisha susţine că l-a înfăptuit în ţară în timpul mandatului său. Şi în  Albania, ca şi în Tunisia, profiturile şi alte venituri generate de economia publică şi banii contribuabililor i-au îmbogăţit pe înalţii funcţionari şi anturajul acestora. În plus a crescut monopolul guvernamental în sectoare precum energia, sănătatea, educaţia şi comunicaţiile.

Blocaj politic

Albania s-a împotmolit în criza politică după alegerile parlamentare din iunie 2009, câştigate de Partidul Democrat al lui Sali Berisha. Opoziţia Socialistă contestă rezultatele, boicotând Parlamentul şi refuză orice negocieri, în ciuda insistenţelor diverşilor mediatori străini. O coaliţie cu un mic partid de stânga, condus de Ilir Meta, a permis totuşi formarea acestui guvern.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite