Alarmă maximă în Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul de la Londra a ridicat nivelul de protecţie antiteroristă până la "critic", estimând că un atac terorist de proporţii este iminent Cele două incidente teroriste care s-au

Guvernul de la Londra a ridicat nivelul de protecţie antiteroristă până la "critic", estimând că un atac terorist de proporţii este iminent

Cele două incidente teroriste care s-au petrecut vineri şi sâmbătă în Marea Britanie ar fi putut fi doar diversiuni, plănuite să preceadă un atac masiv, cu sute de victime în rândul copiilor. Avertizarea a fost făcută de analiştii britanici în probleme de securitate internă. În consecinţă, guvernul a decis să ia toate măsurile de siguranţă prevăzute în programul de luptă împotriva terorismului.

Aflat în a treia zi de guvernare, Cabinetul lui Gordon Brown a fost confruntat încă din prima clipă cu o situaţie de urgenţă de gradul zero. Măsurile adoptate au fost excepţionale şi, se pare, eficiente. Ieri, în ciuda temerilor analiştilor, nu a mai avut loc niciun incident terorist. Totuşi, poliţia a detonat controlat, ieri, o maşină suspectă aflată în parcarea în care se află internat unul dintre terorişti.

Cinci arestări

În afara celor doi bărbaţi, arestaţi sâmbătă, după ce maşina lor în flăcări a intrat în plin în poarta pentru pasageri a aeroportului din Glasgow, ieri au fost arestate încă trei persoane.

Martorii au povestit că primii doi, aflaţi într-un jeep Cherokee, au aruncat întâi cu cocktailuri Molotov spre intrarea aeroportului şi abia după ce maşina le-a luat foc s-au îndreptat brusc spre clădire. Unul dintre ei a fost internat cu arsuri grave şi se află în stare de şoc.

Pe lângă teroriştii din Glasgow, poliţia metropolitană a dat în urmărire generală şi cele trei persoane care au parcat maşinile cu încărcături explozive din Londra, dezamorsate vineri. Figurile lor au fost bine reţinute de camerele de luat vederi pentru supravegherea traficului rutier.

Bombe telecomandate

Conform specialiştilor, citaţi de BBC, în maşinile Mercedes, descoperite vineri, pe lângă canistrele de benzină şi pachetele de cuie se aflau şi dispozitive de detonare, improvizate cu ajutorul unor telefoane mobile, care au fost dezamorsate de brigada antitero. Alarma a fost dată de către echipajul unei maşini de Salvare, care a sesizat că din maşina parcată în faţa Clubului "Tiger-Tiger" iese o dâră de fum. Dispozitivele explozive folosite în cele două incidente fiind aproape identice, poliţia suspectează că ambele atacuri sunt corelate şi ar putea fi doar primele dintr-un şir mai lung.

Populaţia a fost sfătuită să fie vigilentă, chiar de către noul premier, care a făcut o comunicare televizată sâmbătă seară.

Ieri, populaţia a rămas în alertă maximă şi, din oră în oră, televiziunile au rugat cetăţenii să sesizeze autorităţile la cea mai mică suspiciune. O linie verde, cu numărul 0800789321, a fost deschisă în acest scop.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite