Alarmă la Muzeul Vaticanului: „Capela Sixtină se sufocă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauza celor peste patru milioane de vizitatori anuali, celebrele fresce ale lui Michelangelo, dar şi ale predecesorilor săi Boticelli şi Signorelli, sunt în pericol. Ele „nu mai respiră“, susţine directorul Muzeului Vaticanului, Antonio Paolucci.

 Acesta atrage atenţia că praful, dar şi aburii presupuşi de răsuflarea milioanelor de turişti s-au „depozitat“ pe suprafaţa inegalabilelor picturi. În plus, expertul italian crede că instalaţia de aer condiţionat nu este adecvată în special pentru sala unde se poate admira „Judecata universală“. Drept urmare sunt necesare măsuri pentru a stopa de urgenţă degradarea acestor capodopere ale culturii umanităţii.

În ultimul deceniu, media anuală de vizitatori a crescut de la trei la patru milioane, afluxul acestora fiind considerabil mai mare în perioada celor mai importante sărbători creştine: Paştele şi Crăciunul. Atunci, cei şapte kilometri de fresce cuprinse în Muzeul Vaticanului sunt vizionaţi de cel puţin 25.000 de persoane pe zi.

Conform normelor obligatorii de îngrijire a suprafeţelor pictate, în fiecare an ele sunt „şterse de praf“ cu ajutorul unor pensule speciale, din păr de capră. Antonio Paolucci susţine însă că aceste metode nu mai sunt suficiente şi că, în cazul în care nu se adoptă alte măsuri mai eficace, Capela Sixtină riscă să sufere vătămări ireparabile.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite