Al-Qaida din Maghrebul Islamic cere uciderea mai multor reprezentanţi americani în regiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Al-Qaida în Maghrebul Islamic (AQMI) le-a cerut musulmanilor din regiune să ucidă reprezentanţi ai administraţiei americane ca răspuns la filmul care îl ia în derâdere pe profetul Mahomed, potrivit unei declaraţii postate marţi pe un site militant, relatează CNN.

Gruparea afiliată reţelei Al-Qaida a numit moartea ambasadorului american în Libia Chris Stevens în urma unui atac asupra consulatului american din Benghazi drept "cel mai bun dar pe care (poţi) să-l faci administraţiei lui arogante şi nedrepte".

"Îi încurajăm pe toţi musulmanii să demonstreze şi să-şi amplifice protestele... şi să le ucidă ambasadorii (americani) şi reprezentanţii sau să-i izgonească pentru a ne curăţa pământul de răutatea lor," se arată într-o declaraţie a organizaţiei.

Marţi, o grupare insurgentă aliată a talibanilor a revendicat un atac sinucigaş comis în Afganistan, în care au murit 12 persoane, afirmând că a fost un răspuns la filmul antiislam.

Gruparea Hezb-e-Islami Gulbuddin a afirmat că o femeie în vârstă de 22 de ani se afla la volanul unei maşini în care se găseau 300 de kilograme de explozibili, pe drumul spre aeroportul internaţional din Kabul.

Escaladarea tensiunilor a afectat operaţiunile SUA în statul din Asia Centrală, determinând Pentagonul să pună capăt unor operaţiuni comune cu forţele de securitate afgane pentru a minimiza atacurile asupra trupelor americane şi ale NATO comise de aliaţii lor locali.

"Evenimente recente din interiorul şi din exteriorul Afganistanului legate de filmul «Innocence of Muslims» şi recentele atacuri din interior au constituit un motiv pentru ca trupele ISAF să-şi revizuiască atent toate activităţile şi interacţiunile cu populaţia locală," a declarat un purtător de cuvânt al Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate (ISAF), forţa NATO în Afganistan.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite