Al-Qaida ameninţă Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ayman al-Zawahiri, adjunctul lui Osama bin Laden, l-a avertizat direct pe Gordon Brown că se află în faţa unor noi catastrofe Numărul doi al Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, a ameninţat

Ayman al-Zawahiri, adjunctul lui Osama bin Laden, l-a avertizat direct pe Gordon Brown că se află în faţa unor noi catastrofe

Numărul doi al Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, a ameninţat Marea Britanie cu noi atacuri teroriste, într-un discurs de 20 de minute postat pe un website folosit de grupările teroriste. Avertismentul vine într-un moment în care nervii britanicilor sunt încordaţi în urma atentatelor eşuate de la Londra şi Glasgow, de acum două săptămâni.

"Îi transmit succesorului lui Blair că politica predecesorului său a atras catastrofe în Afganistan, Irak şi în centrul Londrei. Dacă nu aţi învăţat lecţia, suntem gata să o repetăm, cu voia Domnului, până suntem siguri că aţi înţeles", spune Al-Zawahiri. Mesajul, intitulat "Maliţioasa Britanie şi sclavii săi indieni", avertizează că "furia musulmanilor privind acordarea de către Marea Britanie a titlului de cavaler scriitorului indian Salman Rushdie" va exploda în violenţe. Rushdie a publicat în 1988 cartea "Versetele Satanice", interpretată de o parte a lumii arabe drept o blasfemie la adresa islamului. El a fost condamnat la moarte, în 1989, de fostul lider suprem al Iranului, Aiatolahul Ruhallah Khomeini.

"Pregătim un răspuns special"

Autorul a primit luna trecută, din partea Marii Britanii, titlul de cavaler, devenind "Sir Salman", cu ocazia aniversării zilei de naştere a reginei Elisabeta a II-a. În mesajul său, Al-Zawahiri spune că Marea Britanie este "ipocrită". "Îi transmit Elisabetei şi fostului premier Blair că mesajul vostru a ajuns la noi şi că pregătim un răspuns special", mai spune Al-Zawahiri în înregistrarea audio. Serviciile de securitate care monitorizează internetul au spus că înregistrarea a fost făcută de As-Sahab, ramura multimedia a Al-Qaida.

Despre Al-Zawahiri, fost chirurg egiptean, considerat "arhitectul" ideologiei Al-Qaida, se crede că s-ar ascunde în munţi, la graniţa dintre Pakistan şi Afganistan.

Downing Street respinge ameninţările

Un purtător de cuvânt al Downing Street a replicat că teroriştii nu vor "submina modul de viaţă britanic".

Ministerul britanic de Externe a arătat că distincţia acordată lui Rushdie reflectă contribuţia sa la literatură şi că nu este o insultă la adresa islamului.

Premierul Gordon Brown a declarat pentru BBC că Marea Britanie ar fi ţinta ameninţărilor Al-Qaida indiferent de rolul său în Afganistan şi Irak. "Nu este posibil să fii ferit de ameninţările unui grup extremist global, cu o atitudine vicioasă şi dogmatică", a spus Brown.

El a arătat că lupta cu extremiştii trebuie dusă nu numai pe plan militar, dar şi la nivel cultural şi ideologic.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite