Ajutor de miliarde pentru firmele elveţiene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul elveţian a decis să aloce două miliarde de franci elveţieni (2,5 miliarde de dolari) pentru a sprijini economia, din ce în ce mai afectată de creşterea francului. Principalii beneficiari vor fi companiile care exportă şi industria turistică.

Executivul e conştient că suma este „foarte mare", dar speră ca prin această măsură să întărească sectoarele lovite de evoluţia monedei şi să prevină relocarea unor companii în afara ţării. Propunerea guvernului va trebui aprobată de Parlament, la reluarea sesiunii. Până atunci, un grup de lucru de la Ministerul Economiei va stabili detaliile pachetului de sprijinire a companiilor. Berna îşi propune reducerea temporară a unor costuri, impulsionarea inovaţiilor şi îmbunătăţirea condiţiilor pentru o dezvoltare economică pe termen lung. Pachetul va fi finanţat din surplusul bugetar pe 2011, în valoare de 2,5 miliarde de franci.

Principalele partide politice au salutat iniţiativa guvernului, dar consideră că suma este prea mare. Liderul creştin-democrat, Christophe Darbellay, a avertizat Berna „să nu arunce banii pe fereastră". Măsura survine după ce Banca Naţională (SNB) a refuzat să intervină direct pentru a tempera creşterea francului, spre dezamăgirea pieţelor. Imediat după anunţ, francul a scăzut uşor în comparaţie cu euro şi cu dolarul. Creşterea francului, considerat o monedă sigură, i-a afectat atât pe străinii cu credite în această valută, cât şi pe elveţieni, din cauza explodării preţurilor. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite