Ahmadinejad face glume cu prietenul Chavez pe seama bombei nucleare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu ocazia vizitei preşedintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad în Venezuela, liderii celor două state şi-au adresat laude, au atacat SUA şi au făcut glume, spunând că „au o bombă atomică la dispoziţia lor".


„În ciuda oamenilor aroganţi care nu ne vor împreună, ne vom uni pentru totdeauna", i-a spus liderul de la Teheran prietenului Hugo Chaveaz, la începutul vizitei sale în Venezuela.

„Nebunia imperialistă a fost declanşată într-un mod nemaîntâlnit de multă vreme", a declarat Hugo Chavez, în timpul ceremoniei de primire a preşedintelui iranian, la palatul prezidenţial din Caracas.

Chavez a spus în glumă că o bomba este ascunsă sub peluza reşedinţei sale din Miraflores, aflată pe un deal.

„Acest deal se va deschide şi o bombă atomică mare va ieşi", a spus Chavez, stârnid râsul prietenului său iranian. „ Eu şi Ahmadinejad mergem acum în subsolul din Miraflores, ne îndreptăm obiectivele către Washington şi lansăm rachete...Este ridicol", a adaugat Chavez.
Venezuela şi Iranul vor continua să coopereze în vederea „frânării nebuniei imperialiste", a subliniat preşedintele venezuelean.

Liderul iranian, în turneu latino-american

Preşedintele iranian a sosit duminică în Venezuela, într-o primă etapă a turneului său regional care include întâlniri cu preşedinţii stângii radicale, urmând să efectueze vizite în Nicaragua, Cuba şi Equator.

Venezuela şi Iranul, ţări membre ale Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEP), au acorduri economice în valoare totală de aproximativ cinci miliarde de dolari şi au convenit să producă în Venezuela, între altele, ciment, sateliţi, alimente, tractoare şi biciclete.

Turneul lui Ahmadinejad se desfăşoară într-un climat de tensiuni tot mai mari cu Occidentul, din cauza programului său nuclear controversat.

Oficialii americani şi-au exprimat îngrijorarea în privinţa legăturilor strânse dintre Venezuela şi Iran. Ei se tem că Hugo Chavez va slăbi frontul diplomatic internaţional împotriva Iranului şi că Venezuela va sprijini economic Iranul.

Luni, Republica islamică a anunţat că l-a condamnat la moarte pe un cetăţean american de origine iraniană, acuzat de spionaj, dar şi începerea unor activităţi de îmbogăţire a uraniului, într-o nouă uzină situată sub munte, la sud-vest de Teheran.

Israelul crede că Iranul se va dota cu bomba nucleară într-un an

Israelul se pregăteşte pentru a putea face faţă unei situaţii în care Iranul ar deveni o putere militară nucleară, ceea ce s-ar putea întâmpla în decurs de un an, scrie cotidianul britanic „The Times".

Institutul naţional pentru studii de securitate israelian (INSS) a pregătit scenarii pentru a reacţiona în cazul unui test nuclear iranian, la cererea foştilor ambasadori, oficiali din serviciile de informaţii şi foşti lideri militari, potrivit cotidianului.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat luni că Iranul a început producţia controversată de uraniu îmbogăţit la 20 la sută la Fordo, o instalaţie situată în munţi şi dificil de atacat.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite