Ahmadinejad nu are voie să viziteze "Ground Zero"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Solicitarea preşedintelui iranian a stârnit o adevărată furtună de critici în America, fiind considerată scandaloasă Cererea preşedintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad de a vizita

Solicitarea preşedintelui iranian a stârnit o adevărată furtună de critici în America, fiind considerată scandaloasă

Cererea preşedintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad de a vizita "Ground Zero", locul unuia dintre atentatele de la 11 septembrie 2001, a fost respinsă de autorităţile americane, fiind considerată "şocantă" de către critici. Ahmadinejad va pleca la New York duminică, pentru a participa la sesiunea Adunării Generale a ONU.

"Preşedintele Ahmadinejad a cerut permisiunea de a vizita Ground Zero pentru a depune o coroană de flori în memoria victimelor. Cererea a fost refuzată din cauza lucrărilor de reconstrucţie şi din motive de securitate", a afirmat un purtător de cuvânt al NYPD.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Gordon Johndroe, a declarat că "pare mai mult decât ciudat ca preşedintele unei ţări care sponsorizează terorismul să viziteze Ground Zero". Tensiunile dintre SUA şi Iran sunt mari, Washingtonul susţinând că Teheranul furnizează arme militanţilor din Irak şi încearcă să obţină arme nucleare.

"Este vorba de un om care a ameninţat America şi Israelul, îl găzduieşte pe fiul lui Bin Laden şi pe alţi lideri ai Al-Qaida şi îi înarmează insurgenţii irakieni", a declarat Rudolf Giuliani, fot primar al New Yorkului la vremea atacurilor. Senatorul republican Sam Brownback a spus că solicitarea este "scandaloasă şi inacceptabilă", în timp ce Mitt Romney, candidat republican la preşedinţie, a spus că, dacă Ahmadinejad "pune piciorul în SUA, ar trebui pus sub acuzare pentru genocid".

Iran şi SUA nu au legături diplomatice din 1979, când militanţii iranieni au luat cu asalt Ambasada SUA la Teheran. Discursul lui Ahmadinejad va avea loc marţi, în aceeaşi zi cu cel al preşedintelui G.W. Bush. Potrivit unui oficial iranian anonim citat de AFP, Ahmadinejad se va întoarce în Iran abia sâmbătă, însă sursa nu a dat alte detalii privind itinerarul preşedintelui iranian în SUA.

Lideri care au beneficiat de privilegiu

Fostul preşedinte francez Jacques Chirac - la câteva zile după dezastru

Prinţul saudit Talal bin Abdul Aziz Alsaud - pe 11 octombrie 2001

Preşedintele rus Vladimir Putin şi fostul preşedinte al Africii de Sud, Nelson Mandela - pe 15 noiembrie 2001

Premierul israelian Ariel Sharon - pe 30 noiembrie 2001

Preşedintele afgan Hamid Karzai - pe 11 septembrie 2002

Prinţul Charles al Marii Britanii şi soţia sa Camilla - pe 1 noiembrie 2005

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite