Ahmadinejad, primit cu "Huo!" în SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vizita preşedintelui iranian la New York i-a iritat pe americani, care au protestat faţă de liderul din Orientul Mijlociu Preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a sosit la New York

Vizita preşedintelui iranian la New York i-a iritat pe americani, care au protestat faţă de liderul din Orientul Mijlociu

Preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a sosit la New York duminică, cu scopul declarat de a convinge poporul american că nu are motive să se teamă de ţara lui. Decizia Universităţii Columbia de a-l invita pe Ahmadinejad să ţină, ieri, un discurs, a stârnit valuri de proteste în rândul americanilor.

Înainte de a pleca de la Teheran, Ahmadinejad a declarat, potrivit Agenţiei IRNA, că poporului american i s-a negat dreptul la "informare corectă" şi că vizita lui va da ocazia americanilor să audă "o voce diferită". Într-un interviu preluat de postul de televiziune CBS, Ahmadinejad a spus că Iranul nu are nevoie de arme nucleare şi nu se îndreaptă spre un război cu Statele Unite.

"De ce am porni un război? Nu există niciun război în perspectivă", a mai spus Ahmadinejad. Preşedintele iranian a mai făcut apel la americani şi înainte, făcând o distincţie clară între populaţie şi guvern. De curând, el declara într-o emisiune TV că Iranul vrea "pace şi prietenie" cu SUA.

Din 2005, de când Ahmadinejad a preluat puterea, el a trimis mai multe scrisori americanilor, preluate de presa din SUA, în care critica politicile lui George W. Bush, în Orientul Mijlociu.

Demonstraţii de protest

Ahmadinejad era aşteptat ieri să ţină un discurs la Universitatea Columbia. Lideri locali şi oameni de rând au demonstrat în faţa universităţii, în semn de protest faţă de decizia de a i se permite liderului iranian să vorbească studenţilor.

Declaraţia decanului Şcolii de Studii Politice şi Internaţionale din cadrul universităţii, John Coatsworth, i-a iritat şi mai tare pe protestatari. El a spus că "i-ar fi permis şi lui Adolf Hitler să rostească un discurs".

Decizia universităţii de a invita un personaj controversat cum e Ahmadinejad, care a negat Holocaustul şi a cerut "ştergerea Israelului de pe hartă", a fost criticată de politicieni şi grupuri religioase deopotrivă. Cu toate acestea, universitatea nu a retras invitaţia, aşa cum s-a întâmplat anul trecut, când o vizită similară a fost anulată.

Preşedintele universităţii, Lee Bollinger, a promis că, înainte de a-i permite liderului iranian să ia cuvântul, îl va supune unui tir de întrebări dure, pe teme ca drepturile omului, Holocaustul şi programul nuclear iranian. Pentru astăzi, mai multe organizaţii au ameninţat că vor protesta în faţa sediului ONU, unde liderul iranian se va adresa Adunării Generale.

Potrivit lui Ahmadinejad, el va prezenta ONU "soluţiile Iranului pentru rezolvarea problemelor internaţionale". Săptămâna trecută, Departamentul de Poliţie newyorkez a respins cererea Iranului de a i se permite lui Ahmadinejad să depună o coroană de flori pe locul unde s-au aflat turnurile gemene. Preşedintele Bush a susţinut această decizie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite