Ahmadinejad, între pelerinii de la Mecca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul preşedinte iranian care participă la pelerinajul anual de la locurile sfinte ale Islamului Peste două milioane de musulmani la Mecca. Preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, s-a

Primul preşedinte iranian care participă la pelerinajul anual de la locurile sfinte ale Islamului

Peste două milioane de musulmani la Mecca. Preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, s-a alăturat acestora, la invitaţia regelui Abdallah al Arabiei Saudite. Este pentru prima oară când suveranul saudit, fidel aliat al SUA, a făcut o astfel de invitaţie liderului de la Teheran. Gestul Ryadului, dominat de sunniţi, este văzut de unii analişti drept o "tentativă de apropiere de Iranul şiit".

Îmbrăcat în costumaţia tradiţională, de culoare albă, simbol al purităţii, preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, se numără printre numeroşii pelerini de anul acesta care participă la ritualurile de la Mecca. Cu acest prilej, liderul de la Teheran a făcut de şapte ori înconjurul Kabbei, celebrul monument central din Marea Moschee a oraşului sfânt.

Ahmadinejad trebuia să facă parte şi din mulţimea pelerinilor care se adună - în mod tradiţional - în apropiere de Muntele Ararat, dar a fost împiedicat de un blocaj rutier, potrivit organizatorilor. Pe această colină stâncoasă, situată la circa 10 kilometri de Mecca, profetul Mahomed a ţinut ultima predică, în urmă cu 14 secole.

Ritualul de pe Muntele Arafat

Credincioşii cei mai zeloşi escaladează Muntele Arafat, care are o înălţime de 300 de metri şi se mai numeşte Jebal Ar-Rahma (Muntele Milostivirii), pentru a îndeplini "wouqouf", o oprire care simbolizează aşteptarea Zilei Judecăţii de Apoi.

Bărbaţii sunt îmbrăcaţi în costumaţii alcătuite din două piese fără cusătură, care - potrivit tradiţiei - le vor servi de linţoliu, iar femeile, acoperite în întregime, cu excepţia feţei şi a mâinilor, repetă în cor o formula rituală. "Iată-mă răspunzând chemării Tale, Doamne, iată-mă…", scandează mulţimea, cu accente diferite.

Mobilizarea medicilor şi infirmierelor

Numărul final al pelerinilor de anul acesta nu a fost anunţat, dar, potrivit ministrului saudit de interne, Nayef Ben Abdel Aziz, 1.707.814 de credincioşi, reprezentând 181 de naţionalităţi, au sosit în Arabia Saudită. Circa 200.000 de saudiţi şi rezidenţi străini din regat participă, de asemenea, la pelerinaj. Aglomeraţia pune în pericol viaţa pelerinilor.

Pentru a preîntâmpina neplăcerile, circa 10.000 de medici, infirmiere şi lucrători paramedicali au fost mobilizaţi. Un grup restrâns de pelerini au ţinut să ureze "moarte Americii sau Israelului". Cel mai înalt demnitar al Arabiei Saudite a condamnat activităţile islamiste.

Prezenţa nemusulmanilor, total interzisă

Orice musulman trebuie să ajungă măcar o dată în viaţă la Mecca. Pe parcursul pelerinajului, credincioşii ajung în locurile sfinte ale islamului: Mecca, Medina, pe Muntele Arafat, în Valea Mina şi pe Dealul Mudjalifa. Se comemorează gestul de sacrificiu al profetului Ibrahim (Avraam, pentru creştini), care a fost pus să aleagă între dragostea faţă de fiu (Ismael) şi adoraţia faţă de Creator.

De la "pelerinajul de adio" al profetului Mohamed, care a avut loc în anul 630, Mecca a devenit o localitate în exclusivitate a musulmanilor. Prezenţa nemusulmanilor este total interzisă în oraşul sfânt şi în împrejurimile sale. Pelerinii au o viză specială care atestă apartenenţa lor la religia islamică. Pe drumurile care duc spre Mecca sunt numeroase puncte de control menite să-i depisteze pe eventualii intruşi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite