Ahmadinejad, invitat la CNN

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele iranian,Mahmoud Ahmadinejad, a dat frâu liber criticilor la adresa preşedintelui israelian, Benjamin Netanyahu, într-un interviu acordat prezentatorului Larry King, de la CNN.

Ahmadinejad a afirmat că Netanyahu e un „asasin calificat" care „ar trebui pus sub acuzare pentru ucidere de femei şi copii". Aflat  în SUA pentru a participa la cea 65-a Adunare Generală a ONU, preşedintele iranian a negat că sancţiunile internaţionale afectează negativ ţara sa.

Întrebat de Larry King dacă îşi ia angajamentul de a se întâlni cu preşedintele american, Barack Obama, în cazul în care ar apărea o astfel de ocazie, Ahmadinejad a ezitat. „Depinde", a spus el. Aceasta în ciuda faptului că liderul iranian, în discursurile sale în faţa Adunării Generale a ONU, i-a provocat adesea pe preşedinţii americani să discute cu el în faţa mass-mediei internaţionale.

„Cred că ar fi foarte bine să stăm în faţa membrilor altor state şi a mass-mediei şi să discutăm viziunile noastre  - să avem un schimb de vederi la ONU. Ar fi un lucru foarte bun, pentru că toată lumea ar auzi ce avem de spus şi aceasta ar ajuta la rezolvarea multor probleme", a continuat apoi Ahmadinejad, prin intermediul translatorului.

„Nu vrem să obţinem bomba"

Ahmadinejad a mai spus că Iranul nu are „niciun interes" să obţină arma nucleară şi că doar „regimul sionist  şi autorităţile americane" sunt preocupate de intenţiile Teheranului. „Nu vrem să obţinem bomba. Nu avem niciun interes în acest sens şi nu credem că e utilă", a spus el.

„Atât regimul sionist cât şi guvernul SUA ar trebui dezarmate. Ameninţarea la adresa lumii sunt bombele pe care le are guvernul american şi regimul sionist", a continuat Ahmadinejad.

Agenţia Internaţională de Energie Atomică - un organism al ONU - susţine că nu poate confirma că Iranul nu prelucrează uraniu în scopuri militare.

Puterile internaţionale insistă să reia negocierile cu Teheranul, a declarat un înalt oficial american pentru CNN. Iranul nu a răspuns acestei solicitări. În ceea ce priveşte cazul celor doi turişti americani care sunt deţinuţi în Iran de peste un an, fără a fi judecaţi,
Ahmadinejad a spus că nu poate influenţa justiţia.

Există o „şansă" ca Josh Fattal şi Shane Bauer să fie eliberaţi, dar decizia trebuie luată de un judecător, a spus liderul iranian.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite