Ahmadinejad contestă implicarea Al-Qaida în 9/11

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul de la Teheran a fost încolţit de întrebările incomode ale studenţilor de la Universitatea Columbia Pe fondul controverselor din presa americană, preşedintele iranian Mahmoud

Liderul de la Teheran a fost încolţit de întrebările incomode ale studenţilor de la Universitatea Columbia

Pe fondul controverselor din presa americană, preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a avut o apariţie publică tensionată la Universitatea Columbia.

Huiduit de cei mai mulţi, dar şi aplaudat de unii, potrivit "New York Times" şi AP, liderul iranian a fost chestionat pe tema Holocaustului sau a declaraţiilor legate de Israel.

Ahmadinejad a profitat de dezbatere pentru a respinge acuzaţiile la adresa sa şi pentru a promova dreptul Teheranului de a continua programul nuclear.

Ahmadinejad a fost criticat dur la Universitatea Columbia, luni, fiind numit un "dictator mărunt şi crud" chiar de către decanul instituţiei, Lee Bollinger. El i-a atras atenţia preşedintelui iranian că negarea Holocaustului îi poate "prosti" doar pe analfabeţi şi ignoranţi.

"Când vii într-un asemenea loc, cu asemenea afirmaţii, devii pur şi simplu ridicol. Adevărul este că Holocaustul este cel mai documentat eveniment din istoria umanităţii", a declarat Bollinger. Ahmadinejad a zâmbit la început, dar apoi a devenit tot mai agitat, acuzând "insultele" şi "tratamentul neprietenos" de care a avut parte.

El a negat că ar fi pus sub semnul întrebării existenţa Holcaustului: "Să presupunem că asta s-a întâmplat. Ce legătură are asta cu poporul palestinian?" Întrebat dacă Iranul doreşte ştergerea Israelului de pe hartă, liderul de la Teheran a ocolit răspunsul, afirmând că palestinienii trebuie să-şi decidă singuri viitorul prin referendum.

Glume cu bombe atomice

Ahmadinejad şi-a reluat apoi discursul despre dorinţa legitimă a Iranului de a continua programul nuclear şi despre obstacolele puse de americani. El a vorbit despre cultura iraniană şi viziunile sale despre lume.

Chestionat despre drepturile homosexualilor, liderul de la Teheran a provocat rumoare în sală, declarând că "în Iran nu avem homosexuali, ca în ţara dumneavoastră". Ahmadinejad a glumit, în felul său, şi pe tema armelor atomice: "Cred că politicienii care fac bombe atomice şi le testează sunt retrograzi şi retardaţi din punct de vedere politic".

Discursul liderului de la Teheran a dat bătăi de cap posturilor de televiziune americane. Astfel, CNN nu a ezitat să întrerupă transmisia în direct a discursului, în momentul în care Ahmadinejad a început să vorbească despre susţinerea acordată de SUA regimului Saddam Hussein sau când acesta şi-a manifestat îndoielile vizavi de faptul că Al-Qaida ar fi responsabilă de atentatele din 11 septembrie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite