Agricultorii dintr-un sat macedonean "recoltează" coniac de vinotecă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băutura, datând din timpul Primului Război Mondial, făcea parte din raţia soldaţilor francezi şi a fost îngropată în tranşee de explozia unui obuz Micul sat montan Gradesnica, din

Băutura, datând din timpul Primului Război Mondial, făcea parte din raţia soldaţilor francezi şi a fost îngropată în tranşee de explozia unui obuz

Micul sat montan Gradesnica, din sudul Macedoniei, fost câmp de luptă în Primul Război Mondial, este plin de vestigii ce depăşesc graniţele istoriei militare. O întreagă avere, constând în lăzi de vin şi coniac francez de vinotecă, zace îngropată în fostele tranşee.

Agricultorii au descoperit, din întâmplare, prima ladă cu circa 10 ani în urmă, transmite AFP. De atunci, săpăturile continuă să scoată la iveală din ce în ce mai multe sticle. Unele lăzi au fost găsite de agricultori în timp ce arau terenul, iar altele pur şi simplu au fost localizate de trecătorii care au observat sticlele lucind în nisip.

O sticlă ar putea valora 7.000 $

"La început ne-a fost teamă să gustăm băutura, care avea o culoare închisă şi curgea greu. Dar asta trebuie să fie ceea ce se înţelege prin <> ", spune Stefan Kovacevski, un sătean în vârstă 64 de ani. "A fost cel mai bun coniac pe care l-am băut vreodată", spune Najdo Koleskovski, un alt localnic.

Satul Gradesnic, situat lângă graniţa cu Grecia, la 200 km de capitala Macedoniei, Skopje, era, în 1916, în plin front. De o parte erau germanii şi bulgarii, iar de cealaltă parte, francezii, aliaţi cu sârbii. Istoricii spun că băutura făcea parte din raţia zilnică a soldaţilor francezi, producătorii din Franţa de la începutul secolului fiind obligaţi să fabrice, special pentru armată, anumite cantităţi de vin şi băuturi spirtoase.

Potrivit lui Mihail Petkov, profesor de viticultură şi enologie la Universitatea din Skopje, o sticlă de coniac francez produs înainte de 1916 poate fi cumpărată de colecţionari cu până la 7.000$.

Turiştii caută sticlele după hartă

Vestea a atras mulţi turişti, inclusiv mulţi francezi, care, cot la cot cu sătenii, scotocesc zona căutând coniacul, cu hărţile în mână. Localnicii spun că nu au vândut până acum nicio sticlă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite