Agenţia Fitch scade ratingul Spaniei şi Italiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Retrogradarea reflectă „intensificarea crizei din zona euro, ce reprezintă un şoc financiar şi economic de proporţii“, şi-a explicat agenţia de rating decizia. Euro şi petrolul scad.

Agenţia de rating Fitch a retrogradat, aseară, Spania şi Italia, mărind astfel riscul propagării contagiunii în zona euro, relatează Associated Press. Spania a căzut cu o treaptă, iar Italia - cu două. Perspectiva pe termen lung pentru ambele state este negativă, a mai avertizat agenţia, care a anunţat că a luat în calcul datoriile suverane uriaşe şi slabele estimări de creştere economică.

Italia şi Spania reprezintă cea de-a treia şi, respectiv, cea de-a patra economie ca mărime din zona euro. De aceea, economiştii, dar şi politicienii europeni le consideră „prea mari pentru a fi salvate". Iar decizia Fitch reprezintă o nouă lovitură pentru Europa şi speranţele că ar putea stăvili criza datoriilor.

Agenţia de rating a lansat o avertizare şi către Portugalia, explicând că datoria suverană ar putea face obiectul unei noi retrogradări până la sfârşitul anului. Portugalia a fost una dintre cele trei ţări din zona euro (alături de Grecia şi Irlanda) care au avut nevoie de un colac de salvare financiar. Deocamdată, Fitch menţine ratingul Portugaliei la BBB.

De ce e Italia penalizată

Italia şi-a văzut ratingul scăzut de la AA- la A+. Motivele: pe de-o parte, datoria publică (1.800 de miliarde de euro), pe de alta - perspectivele slabe de creştere economică. Fitch a citat însă şi întârzierea în găsirea unei soluţii politice pentru însănătoşirea sistemului financiar „bolnav" al Italiei şi obţinerea încrederii investitorilor.

De asemenea, ezitările iniţiale ale Italiei de a aplica măsuri de austeritate au erodat încrederea pieţelor şi au permis răspândirea contagiunii. Decizia vine după ce marţi o altă agenţie de rating - Moody's - a redus şi ea nota obligaţiunilor italiene - de la Aa2 la A2, cu perspectivă negativă. Iar pe 19 septembrie, a treia mare agenţie de rating - Standard & Poor's - a redus cu o treaptă creditul datoriei suverane pe termen lung şi scurt. În ciuda ultimei retrogradări, Fitch a precizat că nota datoriei italiene rămâne „relative puternică" şi că poziţia sa bugetară este totuşi bună în raport cu cea a altor state europene.

Spania - de la AA+ la AA-

Spania, care are de asemenea o datorie mare raportată la PIB (702,8 miliarde de euro, 65,2% din PIB), s-a văzut şi ea penalizată de Fitch. În cazul Spaniei, Fitch a invocat  datoria mare a guvernărilor regionale, perspectivele slabe de creştere economică şi riscul crescut de a fi afectată de criza financiară din zona euro. Ca şi în cazul Italiei, Fitch a precizat că menţine o perspectivă negativă, dar a indicat că se aşteaptă ca ţara să rămână solvabilă. Doar eforturile de reducere a datoriei vor reuşi să readucă creşterea economică şi să reducă şomajul, potrivit agenţiei.

În prezent, Spania are cea mai mare rată a şomajului din statele Eurozonei: 20%.  Aşadar, Spania ar avea nevoie de mai multe reforme pentru a-şi transforma economia în una mai competitivă, în special pe piaţa muncii, iar băncile spaniole ar putea avea nevoie de o recapitalizare de circa 30 de miliarde de euro, conform Fitch. Băncile din întreaga Europă sunt sub presiune, din pricina temerilor investitorilor că ar putea avea pierderi mari din pricina părţilor de datorie pe care le deţin.

După anunţ, moneda europeană a pierdut 0,3% în raport cu dolarul, un euro valorând aseară 1,34 dolari.  Euro s-a depreciat şi în raport cu yenul japonez, iar obligaţiunile americane au înregistrat creşteri uşoare. De asemenea, petrolul a scăzut, ajungând la 105 dolari pe baril.  „Italia şi Spania se bazează tot mai mult pe Banca Central-Europeană când zona euro se zbate deja să obţină un al doilea împrumut pentru Grecia. În vreme ce ei încearcă să câştige timp, lucrurile se înrăutăţesc", a explicat analistul David Song, citat de Reuters.

Acuzaţii la adresa agenţiilor

Liderii lumii şi economiştii acuză agenţiile că se comportă fără discernământ şi stârnesc panică. După retrogradarea Greciei şi apoi şi a SUA, agenţiile Standard&Poor's, Moody's şi Fitch au fost acuzate tot mai des că scad ratinguri pe bandă pentru a obţine bani sau pentru a-şi recupera credibilitatea pierdută pentru că nu au reuşit să prevadă criza din 2008. Agenţiile de rating nu fac obiectul niciunui control şi, în plus, sunt plătite de cei cărora le dau „note". Totodată, ele sunt foarte legate de bănci şi de fonduri speculative, pe care le consiliază în ce priveşte investiţiile lor financiare înainte de notare. Iritată de descalificările pe bandă decise de agenţiile de rating, UE a anunţat că vrea să reglementeze activitatea agenţiilor existente şi să-şi înfiinţeze propria agenţie.

Zeci de bănci, retrogradate de Moody's

Agenţia de rating Moody's a scăzut ratingurile a 12 instituţii de credit din Marea Britanie. Printre acestea se numără şi nume grele, precum Lloyds TSB sau Royal Bank of Scotland (RBS). „Moody's a constatat că afirmaţiile şi acţiunile autorităţilor britanice au redus semnificativ predictibilitatea unui sprijin pe termen mediu-lung.

Moody's consideră că guvernul va continua să acorde un anumit nivel de sprijin băncilor importante sistemic", susţin analiştii Moody's. Totuşi, agenţia de evaluare punctează că este mai probabil ca instituţiile financiare mai mici să fie lăsate să intre în faliment dacă vor avea probleme financiare. Analiştii adaugă că retrogradările nu reflectă o deteriorare a situaţiei financiare a sistemului bancar sau a guvernului. Ratingul băncii Lloyds TSB a coborât de la Aa3 la A1, iar cel al RBS de la Aa3 la A2.

Şi sectorul financiar portughez a intrat în atenţia celor de Moody's. Agenţia a anuţat ratinguri în scădere şi pentru nouă bănci din statul din Peninsula Iberică, inclusiv al Banco Comercial Portugues (BCP), prezentă şi în România.  Calificativul acestei instituţii de credit a fost redus de la Ba2 la B1. Agenţia de rating apreciază că riscurile asociate activelor celor nouă bănci au crescut din cauza expunerii ridicate pe datoria de stat a Portugaliei.

Un alt factor care a contribuit la decizie este aprecierea Moody's că băncile portugheze ar putea înregistra o deteriorare a valorii activelor datorată perspectivelor economice nefavorabile. Mervyn King, guvernatorul Băncii Angliei, afirmă că viitorul va aduce cea mai gravă criză economică din istorie. El susţine că efectele prăbuşirii Lehman Brothers asupra pieţelor internaţionale  nu sunt de calibrul crizei ce va urma nerezolvării problemei datoriilor suverane din Europa.

"Ne vom confrunta cu cea mai gravă criză financiară din anii 1930 încoace.''
Mervyn King guvernatorul Băncii Angliei

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite