Agen¡ii britaniciîl cautå pe "Mr Big"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit BBC, unul dintre atentatorii de la aeroportul din Glasgow a fost identificat drept Bilal Abdula, un medic irakian Poliţia britanică a arestat ieri încă doi suspecţi în operaţiunea

Potrivit BBC, unul dintre atentatorii de la aeroportul din Glasgow
a fost identificat drept Bilal Abdula, un medic irakian

Poliţia britanică a arestat ieri încă doi suspecţi în operaţiunea de identificare a membrilor unei presupuse celule Al-Qaida, care ar fi organizat atentatele eşuate de la Londra şi Glasgow. Cei doi se adaugă altor cinci suspecţi arestaţi în weekend, dintre care doi ar fi medici. Potrivit cotidianului "Guardian", ofiţerii antitero cred că celula Al-Qaida responsabilă pentru maşinile-capcană din Londra şi Glasgow are cel puţin opt membri, coordonaţi de un anume "Mr Big".


Poliţia crede că suspecţii, printre care doi medici, nu sunt născuţi
în regat, spre deosebire de autorii atentatelor sângeroase din 2005. Unul dintre medici, Mohammed Asha, ar fi un chirurg de origine palestiniană care deţine un paşaport iordanian, au declarat ieri oficiali iordanieni citaţi AFP, sub protecţia anonimatului. Sursa AFP de la Amman a mai spus că femeia arestată ar fi soţia sa şi că ea deţine o diplomă în medicină şi în chirurgie de la o universitate iordaniană.

Locuinţa sa din regiunea Staffordshire, din centrul Angliei, unde lucra, se pare, ca stagiar în chirugie, a fost percheziţionată ieri de poliţie. Tânărul de 26 de ani a fost arestat împreună cu o femeie de 27 de ani, sâmbătă, pe o autostradă în nordul Angliei, în timp ce un alt bărbat de 26 de ani a fost arestat la Liverpool, duminică, iar alţi doi - şoferul şi pasagerul jeepului în flăcări care a intrat în clădirea aeroportului din Glasgow - au fost arestaţi sâmbătă, unul dintre ei cu arsuri pe 90% din suprafaţa corpului.

În legătură cu cei doi arestaţi ieri, în oraşul Paisley, la opt mile de Glasgow, poliţia a anunţat că ei sunt în vârstă de 25 respectiv 28 de ani şi nu sunt de origine scoţiană. De asemenea, poliţia a spus că cei cinci suspecţi aflaţi în custodie începând de duminică nu sunt nativi britanici. O sursă din serviciile de securitate, citată de Reuters, a declarat însă că nu se poate spune deocamdată cu certitudine că toţi cei şapte arestaţi sunt străini.


Potrivit cotidianului "The Guardian", detectivii au un portret-robot destul de clar al persoanei văzute în prima maşină-capcană din Londra, mulţumită reţelei de camere CCTV. Presa britanică scrie că celula Al-Qaida responsabilă pentru maşinile-capcană din Londra şi Glasgow are cel puţin opt membri, coordonaţi de un anume "Mr Big".

Bombe în stil Bagdad
Măsurile luate pe aeroporturile britanice sunt fără precedent. Maşinile nu au voie să se apropie de clădirile aerogărilor, pasagerii fiind lăsaţi de taxiuri în parcări, de unde sunt transportaţi către terminale cu autobuze speciale. Atentatele reprezintă un test dur pentru premierul Gordon Brown, care l-a înlocuit pe Tony Blair săptămâna trecută. Lordul Stevens, consilierul pentru terorism al lui Gordon Brown, a declarat că atentatele eşuate din Londra au utilizat tactică folosită de Al-Qaida la Bagdad.

"Trucul de a detona un dispozitiv şi la scurt timp un al doilea, pentru a prinde mulţimea care fuge, face parte din manualul Al-Qaida", a spus el.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite