În Africa, pe urmele Chivotului Sfânt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul Tudor Parfitt, supranumit Indiana Jones, din Marea Britanie, susţine că Arca Legământului se află într-un muzeu din Zimbabwe. Expertul Tudor Parfitt de la Universitatea din Londra

Profesorul Tudor Parfitt, supranumit Indiana Jones, din Marea Britanie, susţine că Arca Legământului se află într-un muzeu din Zimbabwe.

Expertul Tudor Parfitt de la Universitatea din Londra este considerat de presă "adevăratul Indiana Jones". El şi-a propus să găsească Arca Legământului călătorind în Israel, Egipt, Etiopia, Papua-Noua Guinee şi Zimbabwe.

Ajuns în mijlocul membrilor tribului Lemba din Africa, Parfitt a descoperit că aceştia sunt descendenţi direcţi ai stirpei vechilor preoţi israeliţi (cohen). Aşa a pornit pe urmele chivotului sacru pe care aceştia susţin că l-au adus de la Ierusalim.

Profesorul Tudor Parfitt (63 de ani), specializat în orientalistică, susţine că a găsit Arca pierdută. "Pot să demonstrez că tot ce a rămas din chivotul în care s-au aflat Tablele Legii este o casetă cu fundul deteriorat, care pare că a fost lovită de un proiectil", spune expertul.

Parfitt a găsit relicva acoperită de praf pe un raft din Muzeul de Ştiinţe Umane din Harare (capitala statului Zimbabwe). După ce a dovedit prin probe ADN că membrii tribului Lemba sunt de origine israeliană, expertul a căutat "ngoma", caseta folosită pentru a depozita obiecte sacre despre care aceştia i-au spus că a stat cândva în "marele templu din Ierusalim".

A descoperit-o în muzeul din Harare, dar datarea cu carbon a arătat că a fost confecţionată în 1350. Parfitt a găsit însă explicaţia: conform tradiţiei Lemba, chivotul original a fost distrus, iar caseta actuală a fost realizată de preoţii tribului din rămăşiţele acestuia.


Căutat de două mii de ani


De-a lungul timpului, arheologi şi aventurieri au căutat pretutindeni Arca Legământului, despre care Biblia spune că a fost confecţionată din lemn de salcâm acoperit cu aur după exodul israeliţilor din Egipt (în jurul anului 1200 î.Hr.). A dispărut fără urmă în 587 î.Hr., când babilonienii au invadat Ierusalimul. Unii cred că Arca are mari puteri şi că descoperirea ei va aduce pacea între musulmani şi evrei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite