Africa îşi pune toate speranţele în Obama

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dezvăluirile rudelor kenyene ale candidatului democrat la preşedinţia SUA Familia africană a lui Barack Obama este luată cu asalt de jurnalişti din întreaga lume. Reporterii de la

Dezvăluirile rudelor kenyene ale candidatului democrat la preşedinţia SUA

Familia africană a lui Barack Obama este luată cu asalt de jurnalişti din întreaga lume. Reporterii de la cotidianul "El Pais" au obţinut mărturisiri uimitoare.

Toţi copiii din Kogelo, o săracă aşezare rurală situată în apropiere de lacul Victoria, la 500 kilometri nord-est de capitala Kenyei, Nairobi, ştiu că jurnaliştii străini vor să ajungă la numeroasele rude africane ale candidatului democrat la preşedinţia SUA.

Se oferă să-i conducă, dar serviciul nu e gratuit: "Give me a little money!"(Daţi-mi ceva bani), au învăţat să spună ei. Datorită acestora, pot fi găsiţi cu uşurinţă bunica, fraţii, mătuşile, cumnaţii, verişoarele şi nepoţii lui Obama din Kenya.

Ei spun că întregul continent african este entuziasmat că este posibil ca unul dintre descendenţii săi să conducă cel mai puternic stat de pe planetă. Sunt convinşi că nu-şi va uita rădăcinile, pe care nu le-a ascuns niciodată. Strămoşii lui Barack Obama nu au fost niciodată sclavi. În schimb, soţia acestuia, Michelle, se trage dintr-o familie de foşti sclavi.

Bunicul, păstrător al tradiţiilor tribale

Bunica Sarah, o bătrână creştină în vârstă de 86 de ani - care nu este mama naturală a lui Barack Hussein Obama, tatăl senatorului de Illinois, ci femeia care l-a crescut (mama adevărată, Akumu, îl abandonase de mic, din cauza relelor tratamente la care era supusă de soţ) -, nu este deranjată de faptul că presa vorbeşte despre condiţiile modeste în care trăieşte.

Mărturiseşte că nepotul său, care aspiră la preşedinţia SUA, a vizitat-o de trei ori, în 1987, 1994 şi în 2006. I-a povestit despre bunicul lui, Onyango, care a fost bucătar şi soldat în armata britanică.

Sora vitregă -preferată

Acesta era un om autoritar, păstrător al tradiţiilor tribale, între care poligamia şi "bătăile". Tatăl lui Obama a fost musulman, dar cu timpul a devenit ateu.

Bunica senatorului american spune că nepotul său este creştin, dar este convinsă că, dacă va deveni preşedinte, va promova libertatea religioasă. Auma este cea mai apropiată soră vitregă din Africa a lui Barack Obama. A cunoscut-o în urmă cu peste 20 de ani, la Chicago, la puţin timp după moartea tatălui lor.

"Am simţit că parcă ne cunoşteam de-o viaţă", mărturiseşte ea. Nu-i place să vorbească mult. Este conştientă că ceea ce spune i-ar putea dăuna fratelui.

Rudele lui Obama susţin că vin să le ia interviuri şi jurnalişti care-l sprijină pe rivalul său, candidatul republican la preşedinţia SUA, John McCain.

"Ce înseamnă să fii metis?"

Cu o bursă în SUA obţinută de Barack Hussein Obama - care avea la acea vreme 23 de ani - începe povestea vieţii senatorului de Illinois. Tatăl său şi-a lăsat acasă, în Kenya, soţia însărcinată şi un fiu, pornind spre Hawaii. În SUA a cunoscut-o pe Ann Dunham, o femeie cu pielea albă ca laptele, în vârstă de 18 ani, născută în Kansas. S-au căsătorit în 1960 şi, la scurtă vreme, a venit pe lume Barack jr. Nu după mult timp, tatăl s-a întors în Kenya.

Micul Obama nu l-a revăzut decât după opt ani. Barack Hussein Obama a murit într-un accident de circulaţie, la 46 de ani. Fiul său din SUA a avut o evoluţie spectaculoasă şi ar putea deveni noul preşedinte american. "Ce înseamnă să fii metis? De ce albii mă consideră negru şi negrii mă privesc cu neîncredere?", se întreba micul Obama în copilărie.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite