Afirmaţii explozive privind siguranţa noului Boeing 787

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul avion Boeing 787 Dreamliner nu prezintă siguranţă, susţine un fost angajat al companiei, concediat anul trecut din motive controversate. Avionul este programat a intra în uz în mai

Noul avion Boeing 787 Dreamliner nu prezintă siguranţă, susţine un fost angajat al companiei, concediat anul trecut din motive controversate.

Avionul este programat a intra în uz în mai 2008, în urma a şase luni de teste pentru obţinerea avizului de zbor. Vince Weldon, inginer cu 46 de ani de activitate, susţine că un accident la aterizare care ar permite supravieţuirea într-un avion normal, cu fuzelajul metalic, ar fi fatal în noul Boeing 787, construit dintr-un aliaj inovator.

Noul material, din fibre de carbon, titan şi aluminiu "s‑ar distruge foarte uşor şi ar arde emiţând gaze toxice", susţine el. Declaraţiile au apărut ieri în cotidianul "Seattle Times", publicat în oraşul de pe coasta pacifică a SUA, unde Boeing îşi are sediul, şi au fost transmise de canalul american HDNet, ca parte a unei investigaţii. Weldon şi alţi experţi susţin de asemenea că fuzelajul din material compozit nu ar rezista la fel de bine unei lovituri de fulger ca fuzelajul obişnuit, din aluminiu. În plus, el poate fi deteriorat fără a exista semne vizibile.

Reportajul include şi experţi care nu împărtăşesc aceste opinii. Weldon spune că a fost concediat de Boeing din cauză că a ridicat aceste probleme şi pretinde că părerea lui este împărtăşită şi de alţi specialişti din companie, care se tem să vorbească.

Responsabilii Boeing au dezminţit categoric afirmaţiile. "Am înfiinţat comitete tehnice care au făcut studii pe aceste teme. Materialele sunt absolut sigure, sunt testate şi vor fi certificate", a declarat o purtătoare de cuvânt a companiei. (Ana-Maria Vieru)

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite