Afganistanul, principalul furnizor de opiu din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe baza culturilor de maci din provincia Helmand se fabrică jumătate din cantitatea mondială de heroină Producţia de opiu din Afganistan a cunoscut o creştere spectaculoasă în 2006,

Pe baza culturilor de maci din provincia Helmand se fabrică jumătate din cantitatea mondială de heroină

Producţia de opiu din Afganistan a cunoscut o creştere spectaculoasă în 2006, respectiv de 49% faţă de anul precedent, se menţionează în Raportul pe 2007 publicat de Biroul Naţiunilor Unite pentru Controlul Drogurilor şi Prevenirea Criminalităţii (UNODC). Suprafeţele cultivate au trecut de la 104.000 de hectare în 2005, la 165.000 de hectare în 2006, iar provincia sudică Helmand a devenit principalul furnizor de droguri, se mai arată în documentul ONU.

Gen Khodaidad, ministrul afgan pentru politica antidroguri, a declarat recent că provincia Helmand din sudul ţării "a ieşit de sub control", din punctul de vedere al producerii şi al traficului de opiu. "Până când problema drogurilor nu va fi rezolvată, este o iluzie să vorbim de siguranţă şi de eradicarea corupţiei în această zonă", a comentat el, cerând ajutorul trupelor britanice în acest sens.

Într-adevăr, datele oficiale arată că, pentru a supravieţui, majoritatea familiilor din Helman cultivă maci, astfel că recoltele clandestine din această regiune ajută la producerea a 50% din cantitatea mondială de heroină.

Localnicii, între insurgenţi şi NATO

Familiile care cultivă opiu în sudul Afganistanului au fost, nu o dată, "victime colaterale" ale ciocnirilor dintre forţele NATO şi cele ale talibanilor, ultimul incident de acest gen având loc la sfârşitul săptămânii trecute, când 25 de civili au fost ucişi în timpul unui raid aerian al Alianţei Nord-Atlantice. Cu toate acestea, raportul ONU menţionează că 62% din culturile de maci s-au concentrat, în ultimii trei ani, în sud, iar Afganistanul produce în prezent 92% din cantitatea mondială de opiu, faţă de "numai" 70% în anul 2000. Statisticile mai arată că peste 200 de milioane de persoane (adică 5% din populaţia mondială), cu vârste cuprinse între 15 şi 64 de ani, au consumat droguri măcar o dată pe parcursul ultimelor 12 luni. După canabis, stimulentele de tip amfetamine rămân substanţele cel mai des consumate la nivel global.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite