Afganistanul, mai periculos decât Irakul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Americanii sunt mult mai îngrijoraţi de ofensiva talibanilor decât de situaţia de pe frontul irakian Secretarul american al apărării, Robert Gates, a cerut suplimentarea urgentă a

Americanii sunt mult mai îngrijoraţi de ofensiva talibanilor decât de situaţia de pe frontul irakian

Secretarul american al apărării, Robert Gates, a cerut suplimentarea urgentă a efectivelor militare din Afganistan.

Iniţiativa lui Gates confirmă faptul că problema afgană este pe cale să o depăşească pe cea irakiană în priorităţile Pentagonului. "Analizăm toate posibilităţile de suplimentare a efectivelor", a declarat Gates într-o conferinţă de presă. Din luna mai până în prezent, 89 de soldaţi americani au fost ucişi în Afganistan, comparativ cu 53 în Irak, potrivit icasualties.org.

În paralel, şeful Statului Major Interarme, amiralul Michael Mullen, a anunţat că va recomanda "reducerea contingentului american din Irak, în toamnă". De-abia întors din Irak şi din Afganistan, Mullen a spus că ameninţarea reprezentată de talibani este pe cale "să se accelereze", la trei zile de la moartea a nouă militari americani la frontiera afgano-pakistaneză.

Acesta a fost cel mai sângeros atac comis împotriva forţelor americane din Afganistan din 2005 încoace. Pentagonul acuză Pakistanul Importanţi oficiali ai Pentagonului consideră că Pakistanul este responsabil de înrăutăţirea situaţiei din Afganistan.

Ei acuză Islamabadul că nu păzeşte corespunzător frontiera şi că nu luptă suficient împotriva insurgenţilor refugiaţi în regiunile tribale, de la frontiera cu Afganistanul. Întrebat despre posibilitatea unor operaţiuni americane la frontieră, fără aprobarea Pakistanului, Gates a spus că Washingtonul "va întreprinde acte defensive" în cazul unor atacuri.

Consens Obama - McCain Într-un rar consens, candidaţii la Casa Albă - democratul Barack Obama şi republicanul John McCain - s-au exprimat pentru suplimentarea trupelor din Afganistan. Obama şi McCain sugerează trimiterea a 10-15 mii de soldaţi în plus, aşa cum cer comandanţii de pe teren.

Pentagonul, care a trimis în primăvară încă trei mii cinci sute de puşcaşi marini în Afganistan, are acum 36 de mii de militari în această ţară. Până acum, trimiterea de întăriri în Afganistan a fost condiţionată de o reducere a contingentului din Irak, unde se află circa 150 de mii de militari americani.

Atacuri recente în Afganistan

13 iulie 2008: nouă militari americani sunt ucişi la frontiera afgano-pakistaneză, în urma celui mai sângeros atac comis împotriva forţelor americane din Afganistan din 2005 încoace.

7 iulie 2008: 41 de oameni mor şi alţi 141 sunt răniţi, în urma exploziei unei maşini-capcană, în faţa ambasadei Indiei la Kabul.

18 februarie 2008: un convoi al militarilor canadieni este ţinta unui atac sinucigaş cu bombă; 37 de civili sunt ucişi.

17 februarie 2008: mai mult de 100 de oameni mor în urma unui atac sinucigaş cu bombă la Argandab.

6 noiembrie 2007: mai mult de 70 de persoane îşi pierd viaţa în urma unui atac sinucigaş cu bombă în Baghlan.

17 iunie 2007: un autobuz al poliţiei sare în aer, în urma unui atac cu bombă; 24 de persoane îşi pierd viaţa.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite