Afganistanul - "pândit" de disoluţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Afganistanul riscă să intre în disoluţie, dacă NATO nu reuşeşte să îi învingă pe talibani, susţin experţii Institutului Internaţional pentru Studii Strategice (IISS) de la Londra, în

Afganistanul riscă să intre în disoluţie, dacă NATO nu reuşeşte să îi învingă pe talibani, susţin experţii Institutului Internaţional pentru Studii Strategice (IISS) de la Londra, în cadrul raportului anual "Balanţa Militară". Aceştia mai avertizează că lumea occidentală devine din ce în ce mai bogată, dar sume mari de bani sunt alocate pentru forţele militare.

Campaniile militare din Irak şi Afganistan vor avea consecinţe pe termen lung asupra strategiei americane de apărare. Pentru a-şi atrage de partea sa aliaţii în alte misiuni, Washingtonul trebuie să pună în aplicare o strategie mult mai eficientă. Raportul IISS apreciază că în Irak au fost făcute progrese în Bagdad şi în zona capitalei, precum şi în ceea ce priveşte activităţile organizaţiilor teroriste. Totuşi, reuşitele pe plan politic nu sunt "substanţiale".

Autorii studiului prevăd o intensificare a acţiunilor insurgente în Afganistan, atât timp cât armata nu are forţe suficiente, iar poliţiştii sunt corupţi şi slab pregătiţi. Situaţia din Afganistan depinde şi de instabilitatea care domneşte în Pakistan. Prestigiosul think-thank londonez conchide că la summitul Alianţei Nord-Atlantice de la Bucureşti ar trebui să se stabilească în ce măsură forţa militară şi angajamentele politice converg cu viziunea strategică a organizaţiei.


Un alt raport, al centrului internaţional de cercetare Senlis Council, notează că nesiguranţa din Afganistan a dus ţara la marginea prăpastiei. Centrul cere Consiliului de Securitate al ONU să aprobe desfăşurarea unei forţe multinaţionale care ar permite şi statelor ne-membre NATO să trimită trupe în zonă.


Rice, la Londra


Secretarul american de stat, Condoleezza Rice, s-a aflat ieri la Londra pentru a discuta despre situaţia din Afganistan cu omologul său britanic, David Milliband, şi cu premierul britanic, Gordon Brown. Discuţiile din capitala britanică au avut loc înainte de reuniunea miniştrilor apărării din statele membre NATO, care va avea loc la Vilnius. (Cătălina Mihai)

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite