Afganistan: ofensivă pentru eliberarea ostaticilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forţele afgane şi internaţionale erau pregătite ieri de atac, pentru eliberarea a 23 de sud-coreeni răpiţi de talibani Ministerul afgan al Apărării şi coaliţia sub comandă americană

Forţele afgane şi internaţionale erau pregătite ieri de atac, pentru eliberarea a 23 de sud-coreeni răpiţi de talibani

Ministerul afgan al Apărării şi coaliţia sub comandă americană din Afganistan au încercuit ieri zona în care se aflau 23 de ostatici sud-coreeni răpiţi de talibani. Tot ieri, oficialii germani şi afgani au confirmat moartea unuia dintre cei doi cetăţeni germani, luaţi ostatici săptămâna trecută.

Un purtător de cuvânt al Ministerului afgan al Apărării a precizat pentru AFP că soldaţii au încercuit o zonă din provincia Ghazni (la 140 km sud de Kabul), în care se aflau cei 23 de ostatici sud-coreeni răpiţi joia trecută lângă Kabul.

Ostaticii erau misionari evanghelişti, cei mai mulţi cu vârste sub 40 de ani, şi lucrau în Afganistan ca asistenţi medicali şi profesori de engleză. Forţele armate urmau a avansa ieri, în urma consultărilor cu o delegaţie sud-coreeană, sosită la Kabul.

Coaliţia sub comandă americană din Afganistan nu a confirmat pregătirea atacului, dar un purtător de cuvânt a spus că efectivele "sunt gata să susţină forţele afgane şi guvernul sud-coreean". Ultimatumul dat de talibani pentru eliberarea a 23 de militanţi islamişti în schimbul celor 23 de sud-coreeni a expirat ieri după-amiază.

Berlinul a anunţat că unul dintre cei doi ostatici germani răpiţi de talibani miercurea trecută a murit din cauza unui atac de cord. "Indiciile arată că moartea a fost cauzată de stres", a declarat ministrul de externe Frank-Walter Steinmeier.

Cei doi germani, despre care presa de la Berlin scrie că sunt ingineri, au fost răpiţi împreună cu cinci cetăţeni afgani lângă Kabul. Ieri, o sursă a poliţiei afgane a declarat pentru AFP că trupul unuia dintre germani a fost găsit, însă a dezminţit ulterior informaţia.

"Încercăm în continuare să negociem", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe afgan. Talibanii anunţaseră că ambii germani au fost ucişi, deoarece Berlinul nu a anunţat retragerea trupelor din Afganistan.

Escaladarea violenţelor

Zona în care au avut loc cele două răpiri este marcată de creşterea violenţelor în ultimele săptămâni, când militanţii talibani au avansat dinspre sud. Rezidenţii spun că trupele guvernamentale deţin controlul numai în oraşe, în timp ce talibanii controlează cea mai mare parte a satelor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite