Noi manifestaţii antiamericane în Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe manifestaţii violente au izbucnit astăzi în Afganistan, în cea de-a treia zi consecutivă de proteste antiamericane soldate cu moartea a nouă persoane, după incinerarea unor exemplare ale Coranului în una dintre cele mai mari baze militare americane.

UPDATE Ora 14.48: Un militar afgan a deschis focul, astăzi, asupra unor soldaţi din cadrul Forţei internaţionale a NATO (ISAF) şi a ucis doi dintre ei, în estul Afganistanului, a anunţat ISAF într-un comunicat, transmite AFP.

„Acolo se desfăşura o manifestaţie", a precizat Forţa Internaţională de Asistenţă pentru Securitate.

Aproximativ 1.000 de persoane au manifestat în Mihtarlam, capitala provinciei Laghman, la est de Kabul, sub deviza „Moarte Americii". Manifestanţii s-au adunat în faţa clădirii PRT (echipă de reconstrucţie a NATO din care fac parte militari şi civili) locale, conform unei mărturii telefonice în timpul căreia se puteau auzi focuri de armă, transmite Mediafax.

ISAF, forţa militară a NATO din Afganistan, a declarat pentru AFP că nu are nici o informaţie despre incidente.

Aproximativ 400 de persoane au manifestat în împrejurimile oraşului Bagrami, la sud-est de Kabul, scandând „Trăiască islamul, trăiască Coranul" şi „Moarte Americii". Un fotoreporter al AFP a afirmat că a văzut persoane rănite de gloanţe.

În Jalalabad, un oraş în care se află o altă bază militară americană importantă din cadrul forţei NATO, aproximativ 300 de studenţi au protestat.

Alte 400 până la 500 de persoane au protestat în Asad Abad, capitala provinciei Kunar (nord-est), scandând: „vrem ca vinovaţii să fie judecaţi. Scuzele nu sunt suficiente".

De asemenea, alte manifestaţii, nonviolente, au fost semnalate în provinciile nordice Takhar (aproximativ 500-600 de persoane), Badakhshan (între 400 şi 800 de persoane) şi Baghlan.

În cursul nopţii de luni spre marţi, câteva exemplare ale Coranului, confiscate de la deţinuţii din închisoarea bazei americane din Bagram, aflată la 60 de kilometri nord-est de Kabul, au fost arse sub pretextul că ele erau folosite de deţinuţi pentru a transmite mesaje între ei, conform unor oficiali de la Washington.

Talibanii au cerut „uciderea" soldaţilor străini din Afganistan. „Pentru a apăra cartea sfântă (...), trebuie să atacaţi fără frică bazele militare ale invadatorilor, convoaiele lor militare, să-i ucideţi, să-i capturaţi, să-i loviţi şi să le daţi o lecţie în aşa măsură încât să nu mai îndrăznească să insulte sfântul Coran", au afirmataceştia într-un comunicat transmis AFP.

Oficiali militari şi civili de rang înalt ai Statelor Unite au încercat să se scuze în faţa „poporului afgan", care consideră orice atac asupra cărţii sfinte a islamului drept o profanare, şi au invocat „eroarea" şi „ignoranţa" celor care au aruncat cărţile în incineratorul bazei.

Începând de marţi, mii de persoane au protestat în Bagram, iar miercuri cel puţin nouă persoane au fost ucise în timpul revoltelor antiamericane din Kabul, din Jalalabad şi din provincia Parwan, aflată la sud de capitală.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite