Peste jumătate dintre americani consideră că războiul din Afganistan nu merită efortul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

60% din americani consideră că războiul din Afganistan nu merită efortul depus şi susţin o retragere prematură a trupelor americane din această ţară, potrivit unui sondaj realizat pentru ABC News şi „Washington Post", relatează AFP.

Sondajul arată că numărul scepticilor este practic dublu faţă de cel al persoanelor care consideră că efortul de război făcut timp de zece ani a justificat cheltuielile şi pierderile umane.

Potrivit sondajului, 54% din persoanele chestionate se declară în favoarea retragerii trupelor americane din Afganistan, chiar dacă armata afgană nu este încă pregătită pentru a prelua controlul. Această opinie este prezentă în rândul a şase simpatizanţi democraţi sau independenţi din zece, faţă de patru din zece în rândul republicanilor.

Doar 30% din americani cred că majoritatea afganilor subscriu în prezent strategiei americane în ţara lor.

Statele Unite şi aliaţii lor din cadrul NATO intenţionează să îşi retragă trupele din Afganistan până la sfârşitul lui 2014 şi să transmită conducerea operaţiunilor de securitate armatei afgane.

Totuși, cancelarul german, Angela Merkel, a declarat, în timpul unei vizite-surpriză efectuată luni la Mazar-i-Sharif (nord), că nu este sigură cu privire la o retragere până în 2014 a trupelor germane staţionate în Afganistan.

Situaţia actuală nu permite să spunem că „astăzi ne putem retrage de aici. De aceea, nu pot spune nici că vom reuşi până în 2013-2014", a declarat Merkel, potrivit agenţiei germane DPA, transmite Mediafax. „Voinţa există, vrem să ajungem acolo şi lucrăm în acest sens", a adăugat ea.

Cancelarul german a declarat că procesul de reconciliere politică din Afganistan, în special cu talibanii, a înregistrat câteva progrese, dar nu până în punctul în care pot fi retrase trupele ISAF (Forţa internaţională a NATO).

Merkel a invitat Guvernul afgan să accelereze acest proces.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite