Tensiuni în creștere în Afganistan: Talibanii amenință cu decapitări, iar studenții protestează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 2.000 de studenţi au manifestat marţi împotriva Statelor Unite la Jalalabad, principalul oraş din estul Afganistanului, acesta fiind primul protest afgan după ce un soldat american a ucis 16 civili duminică, relevă Reuters.

Manifestanţii au defilat scandând „Moarte Americii, moarte lui Obama!", cerând ca autorul masacrului să fie judecat public în Afganistan.

„Jihadul (războiul sfânt) este singurul mod de a împinge invadatorii americani afară din Afganistan", se putea citi pe o pancartă, în timp ce altele prezentau sloganuri ostile Statelor Unite.

În acest timp, talibanii au trimis un comunicat în care au amenințat că vor răzbuna masacrul, ucigând și decapitând soldați americani.

Duminică dimineaţă, un soldat din contingentul american al Forţei internaţionale a NATO (ISAF) şi-a părăsit baza din provincia Kandahar, puternic înarmat, şi a ucis 16 civili, între care nouă copii şi trei femei, după care le-a ars cadavrele.

Potrivit unui oficial militar american, citat de Reuters, soldatul respectiv suferise un traumatism cranian în Irak.

Masacrul a avut loc la numai câteva săptămâni după incinerarea Coranului de către soldaţi americani la baza militară americană Bagram, situată la nord de Kabul, un act calificat drept blasfemie, care a declanşat un val de manifestaţii violente antiamericane pe tot teritoriul afgan, soldate cu aproape 40 de morţi.

Luni, Parlamentul afgan „a cerut ferm" guvernului american să facă în aşa fel încât persoanele vinovate de masacru să fie condamnate „în urma unui proces public în faţa poporului afgan".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite