Afganii îşi pierd încrederea în viitor şi în NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul cetăţenilor afgani care dezaprobă performanţa Statelor Unite şi a NATO în Afganistan a crescut în ultimul an, din cauza intensificării violenţelor şi lipsei de progrese pe plan

Numărul cetăţenilor afgani care dezaprobă performanţa Statelor Unite şi a NATO în Afganistan a crescut în ultimul an, din cauza intensificării violenţelor şi lipsei de progrese pe plan economic.

Pe acest fundal a sporit şi sprijinul acordat combatanţilor talibani, la şase ani de la înlăturarea acestui regim islamist de la guvernare, potrivit unui sondaj citat de Reuters.

Patruzeci şi doi la sută din afgani au apreciat pozitiv eforturile Statelor Unite în Afganistan, spre deosebire de 68 de procente în 2005 şi 57 de procente anul trecut.

Două treimi din afgani erau convinşi anul trecut că forţele NATO le pot asigura securitatea şi doar jumătate susţin acest lucru în prezent, potrivit sondajului.

Aproximativ 42 de procente consideră că talibanii şi-au sporit influenţa în ultimul an. Circa 45 la sută din repondenţii din sud-vestul Afganistanului sprijină prezenţa forţelor NATO în ţară, o scădere considerabilă de la nivelul de 83 de procente, înregistrat în 2006.

Activitatea talibanilor este în creştere, dar sprijinul de care se bucură în rândul populaţiei nu creşte în mod semnificativ. Numai 4% consideră că aceştia ar trebui să guverneze ţara, iar 13% au o părere foarte sau oarecum favorabilă despre ei.

Totuşi, procentajul celor care consideră justificate atacurile împotriva trupelor americane sau ale NATO atinge 17% (în 2005 era de 30%). Totodată, 42% din intervievaţi consideră că talibanii au dobândit forţă în ultimul an, 26% cred că sunt la acelaşi nivel şi 24% îi consideră slăbiţi.

36% din subiecţi îi arată ca fiind principalii responsabili pentru violenţa din ţară, în timp ce 22% îi consideră responsabili pe membrii Al-Qaida, iar 16% consideră că responsabili sunt SUA şi preşedintele Bush. De asemenea, 14% cunosc în zonele lor cazuri de sprijin faţă de talibani, sub formă de alimente sau bani.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1.377 de afgani din toate cele 34 de provincii ale ţării, pentru postul american de televiziune ABC News, postul britanic BBC şi reţeaua germană ARD. (Viorica Marin)

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite