Afacerile Chinei în Libia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre liderii rebelilor libieni, Mahmoud Jibril, s-a deplasat zilele trecute  la Beijing.

China l-a primit ca pe un oaspete de nivel înalt şi a fost întâmpinat de ministrul de Externe chinez, Yang Jiechi, şi de oficiali ai Departamentului Internaţional al Comitetului Central al Partidului Comunist. Eforturile diplomatice ale Chinei pot fi explicate prin dorinţa de a menţine contractele de afaceri cu Libia, care se ridică la aproximativ 19 miliarde de dolari.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Hong Lei, nu a dat detalii despre temele discutate, dar a subliniat că preocuparea imediată a Chinei o constituie contribuţia pe care o poate aduce la negocierile de pace.

„Situaţia nu mai poate rămâne ca până în prezent. Criza libiană durează de patru luni şi în această perioadă poporul libian a îndurat toate dificultăţile, de la haosul provocat de război la distrugerea infrastructurii. China este deosebit de preocupată de această situaţie şi solicită încetare focului şi lansarea negocierilor", a subliniat purtătorul de cuvânt al MAE chinez.

Este pentru prima dată când Beijingul îşi exprimă ambiţiile de pacificator. Până în prezent, chinezii s-au limitat la condamnarea bombardamentelor din Libia şi au cerut începerea negocierilor. Cu toate acestea, nu şi-a exprimat intenţia de a contribui la acest proces.

 Oficial, Uniunea Africană şi Rusia sunt mediatori numiţi în criza libiană. Şi asta după ce la Summitul G8 de la Deauville, preşedinţii american şi francez, Barack Obama şi Nicolas Sarkozy, i-au cerut preşedintele rus, Dmitri Medvedev, să ajute la rezolvarea confruntării, deoarece Moscova a menţinut relaţiile atât cu Tripoli, cât şi cu Benghazi.

Mihail Marghelov, reprezentant special al preşedintelui rus, s-a întâlnit în Libia de mai multe ori cu liderii părţilor aflate în conflict (cu excepţia lui Muammar Gaddafi) şi chiar a găsit un loc pentru negocierile de pace, pe insula Djerba, din Tunisia. Totuşi, întâlnirile oficiale dintre Benghazi şi Tripoli nu au început încă. Interesul Chinei pentru negocieri poate fi explicat prin dorinţa de a evita pierderile financiare. În ultimii ani, Beijingul a investit 18,8 miliarde de dolari, în cincizeci de proiecte în Libia, în care sunt implicate 13 mari întreprinderi de stat din China. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite